Gode råd til dig, der har tics eller Tourettes syndrom

Pas på din søvn

Din søvn er vigtig, så prøv om du kan slappe af før sengetid. Drik måske et glas varm mælk, lyt til en lydbog eller hør noget musik, der virker beroligende. Det er en god ide at undgå skærme, inden du skal sove. Hvis du har meget svært ved at falde i søvn, kan en kugledyne måske være en hjælp.

Vær fysisk aktiv

Mange børn og unge med tics eller Tourettes oplever en positiv effekt af motion og fysisk aktivitet. Kør på cykel, hop på trampolin eller vær aktiv på en anden måde. Det kan sandsynligvis give dig færre tics og bedre søvn.

Søg hjælp og støtte

Søg støtte til det, der belaster dig. Har du f.eks. svært ved at komme i gang med en opgave, så spørg dine forældre eller din lærer om hjælp. Det kan også være, du har brug for at blive skærmet fra forstyrrelser f.eks. i klassen. Sig det til din lærer, så han eller hun kan hjælpe dig.

Overblik og struktur

Hvis du har svært ved at få overblik over alt, det du skal i din hverdag eller dine lektier, kan du have brug for, at nogen hjælper dig f.eks. med at få en kalender, få struktur over en opgave eller andet. Søg hjælp – det er meget bedre end selv at blive presset.

Vær åben om dine tics

Mange oplever, at det er hjælpsomt, hvis ens venner ved, at det "bare" er tics. Så kan det være, at man undgår f.eks. drilleri eller en masse spørgsmål. Det kan dog være svært at få fortalt om sine tics, og måske du skal have hjælp af en voksen til det.

Film

Julius har ADHD, Tourette og tics

Video med Julius om ADHD
Åbner i nyt vindue via Youtube.

I videoen her kan du møde Julius på 12 år, der har ADHD, tourettes og tics. Og så er han vild med parkour, ridning og springgymnastik.

Videoen er produceret af ADHD-foreningen i 2011.

Emil har Tourettes Syndrom

Video med Emil, som har Tourettes Syndrom
Åbner i nyt vindue via Youtube.

Emil på 12 år svarer på spørgsmål fra andre børn om at have Tourettes syndrom.

Videoen er produceret af DR Ultra i 2017.

Podcasts

PODCAST: Nicolais tourette giver ham panikangst og OCD

Nicolai er 22 år og fortæller sin historie i denne podcast, der er produceret af Radio Loud (Nu 24syv).

Lyt til Nicolais historie (åbner via Spotify)

Tekst på denne side er opdateret i marts 2023.

Forfatter: Judith Becker Nissen, overlæge på Tourette Ambulatoriet på  Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital Psykiatrien.

Direkte link til vores sider om tics og tourette hos børn og unge: www.tics1.ps.rm.dk