Gode råd til dig, der er pårørende

Undlad at kommentere

Dit barn ticer ikke med vilje. Lad derfor være med at kommentere på det. Det vil kun forværre hans eller hendes tics.

Afled opmærksomheden

Hvis din barn har mange tics, så kan du hjælpe ved at prøve at aflede det. Sig f.eks. "Skal vi sætte os og spille et spil" eller gør noget andet, som er hyggeligt for barnet.

Styrk koncentrationen

Hvis man er fuldt koncentreret om en opgave, kan der blive 'mindre plads' til tics. Hvis dit barn har mange tics, kan du derfor hjælpe ved at sætte ham eller hende i gang med en opgave, som er lystbetonet og kræver koncentration. Det kan f.eks. være at bygge Lego, lægge puslespil eller tegne.

Pas på søvnen

Hjælp dit barn med at få gode vaner omkring sengetid. Undgå skærme, men læs gerne en godnathistorie, hør en lydbog eller beroligende musik. For nogle børn kan det være en hjælp at blive puttet med en kugledyne. Nogle kan have behov for melatonin mod sønvproblemer.

Opfordre til fysisk aktivitet

Mange børn med tics eller Tourettes får færre tics og bedre søvn efter fysisk aktivitet. Du må derfor gerne opfordre din søn eller datter til at hoppe på trampolin, spille fodbold, gå en tur – eller på anden måde bevæge sig.

Støt op om behandlingen

Deltag i psykoedukation. Støt dit barn gennem hans eller hendes ticstræning.

Søg støtte hos kommunen

Du kan søge støtte og rådgivning hos din kommune. Det er f.eks. gennem kommunen, at du kan søge om kompensation for tabt arbejdsfortjeneste, pædagogisk støtte i hjemmet som familiebehandling eller kontaktperson til dit barn.

På borger.dk kan du læse mere om dine muligheder for støtte. Her finder du også ansøgningsskemaer og kontaktinformation på din kommune.

Særligt for søskende

Har din søster eller bror en psykisk sygdom?

Så tag et kig på vores side om at være barn i en familie med psykisk sygdom. Her er vigtig viden og gode råd til dig, der har en søskende med en psykisk sygdom.

Dansk Tourette Forening

Dansk Tourette Forening er en landsdækkende forening for personer med Tourettes syndrom. På Dansk Tourette Forenings hjemmeside finder du arrangementer, medlemsblad, nyheder m.m. Du kan også følge Tourette Foreningen på Facebook.

Foreninger

Foreninger for pårørende

Bedre Psykiatri

Bedre Psykiatri er en landsforening for pårørende. De tilbyder både telefonisk og online rådgivning.

Landsforeningen SIND

SIND er en landsforening for psykisk sygdom. Foreningen står blandt andet for undervisning til pårørende og rådgivning. Du kan læse mere om deres tilbud til pårørende her.

Psykiatrifonden

Psykiatrifonden tilbyder kurser og rådgivning - både til brugere af psykiatrien og deres pårørende.

Temaaftener

Kom til temaaften

PsykInfo Midt (Psykiatriens Informationscenter i Region Midtjylland) afholder løbende temaaftener i Region Midtjylland.

Til hver temaaften bliver der sat fokus på en psykisk sygdom eller problemstilling. Du kan opleve både et personligt og et fagligt oplæg, og der er altid mulighed for at stille spørgsmål til oplægsholderne.

Podcasts

Hvad er tics, hvad er Tourette og hvad er bare vaner?

Nanette Debes, overlæge på Tourettes klinikken, Herlev Hospitral, fortæller om tics og Tourette i dette afsnit af podcasten "Tæl til ti". Podcasten er produceret af Stine Dahl i 2022. 

Lyt til podcasten 'Hvad er tics, hvad er Tourettes og hvad er bare vaner?'. 

Rådgivningstelefonen

Den Psykiatriske Rådgivningstelefon

Du kan døgnet rundt ringe anonymt til Psykiatrisk Rådgivningstelefon og få rådgivning på 78 47 04 70. Her sidder psykiatriske medarbejdere, der kan give dig vejledning.

Rådgiverne kan ikke yde behandling og du kan ikke blive indlagt via Rådgivningstelefonen.

Tekst på denne side er opdateret i marts 2023. 

Direkte link til denne side: www.tics2.ps.rm.dk