
Her kan du læse om bipolar lidelse.
Psykiatrien i Region Midtjylland behandler bipolar lidelse i disse teams:
- AUH Psykiatrien i Skejby: Klinik for Bipolar Sygdom
- Regionspsykiatrien Horsens: Team for mani og depression, Psykiatrisk Klinik 2
- Regionspsykiatrien Midt: Team for Depression og Mani i Viborg og Team for Depression og Mani i Silkeborg
- Regionspsykiatrien Randers: Psykiatrisk Klinik 1 i Randers og Psykiatrisk Klinik, Rønde
- Regionspsykiatrien Gødstrup: Team for Affektive Lidelser
Hvad er bipolar lidelse?
Bipolar lidelse er kendetegnet ved, at man oplever afgrænsede perioder med:
- Mani
- Hypomani (let form for mani)
- Depression
- eller blandingstilstand (en tilstand, hvor symptomer på mani eller depression optræder på samme tid eller hurtigt lige efter hinanden).
I mellem sygdomsperioderne vil man typisk have stabile perioder, hvor man mærker ingen eller kun lette tegn på sygdom.

Hvorfor får nogle bipolar lidelse?
Arv har stor betydning ved bipolar lidelse. Man kan ikke arve selve sygdommen, men en sårbarhed, der gør at man måske på et tidspunkt kan udvikle sygdommen.
Andre forhold, som fx forskellige former for belastning og/eller stress, har også betydning for, om man udvikler sygdommen.
Jo højere grad af sårbarhed man har arvet, jo mindre belastning skal der til for at udløse en sygdomsepisode.
- Risikoen for at udvikle bipolar lidelse stiger med 10 %, hvis ens forældre eller søskende har sygdommen.
- Risikoen for at udvikle bipolar lidelse stiger med 70-80 %, hvis ens enæggede tvilling har sygdommen.
Symptomer
Sådan bliver du henvist
Hvem kan henvise dig?
Kontakt din egen læge, hvis du har symptomer på psykisk sygdom. Din læge vil vurdere, om du skal have en henvisning til Psykiatrien i Region Midtjylland.
Lægevagten, privatpraktiserende psykiater eller fagfolk i kommunen (fx misbrugsrådgivere) kan også henvise til behandling i psykiatrien.
Hvis du bliver henvist
Når vi modtager din henvisning, vil vi vurdere, om du er i målgruppen for undersøgelse (udredning) eller behandling i Psykiatrien i Region Midtjylland. Hvis du er i målgruppen, vil du blive indkaldt til en samtale. Du får indkaldelsen med Digital Post.
Hvis du ikke er i målgruppen, får både du og den, der har henvist dig (fx egen læge), besked. Vi anbefaler, at du herefter tager kontakt til egen læge for at høre, hvilke andre tilbud og behandlingsmuligheder der kan være relevante for dig.
Undersøgelse for bipolar lidelse
Du skal tale med en læge eller specialpsykolog
Du bliver undersøgt for bipolar lidelse gennem én eller flere samtaler med en læge eller en specialpsykolog. Du skal også gennemgå et psykiatrisk interview, som er en samtale ud fra en struktureret guide.
Lægen eller specialpsykologen vil spørge ind til din aktuelle tilstand. I vil også tale om, hvorvidt du tidligere i dit liv har haft perioder med unaturlige ændringer i dit humør, dine tanker og dit energiniveau.
Lægen eller specialpsykologen vil vurdere, hvilke symptomer du har haft, hvor længe de har varet, hvor svære de har været, og hvordan de har påvirket din evne til at fungere i dagligdagen.
Dine pårørende kan bidrage med vigtige oplysninger om, hvordan de oplever din tilstand.
Bipolar lidelse eller enkeltepisode?
Man kan få diagnosen bipolar lidelse, hvis man har haft mindst to sygdomsepisoder, hvoraf den ene er en mani, en hypomani eller en blandingstilstand. Har man derimod udelukkende haft en enkeltstående mani, hypomani eller blandingstilstand, kaldes det en enkeltepisode.
Sygdomsforløb
Forløbet varierer fra person til person
Det er forskelligt fra person til person, hvordan sygdommen forløber. Der er forskel på, hvor mange sygdomsepisoder man har, hvor svære de er, hvor længe de varer, og hvilken type de er.
Nogle har den klassiske form for bipolar lidelse med manier og depressioner, mens andre udelukkende har hypomanier og depressioner. Og nogle har sygdomsforløb med blandingstilstande og depressioner.
Undersøgelser tyder på, at depressioner optræder tre gange oftere end manier hos mennesker med bipolar lidelse.
Stabile perioder mellem sygdomsepisoder
Man vil ofte have stabile perioder mellem sygdomsepisoderne. De stabile perioder kan have forskellige længde - fra uger til år eller årtier.
En del personer med bipolar lidelse vil dog opleve lettere depressive eller maniske symptomer uden for de alvorlige sygdomsepisoder.
Efter sygdomsepisoder
Man kan have restsymptomer i flere uger eller måneder efter en sygdomsepisode. Man kan være mere træt, have mindre energi eller kognitive vanskeligheder. Det vil sige problemer med opmærksomhed, hukommelse, planlægning og overblik.
Hos nogle mennesker med bipolar lidelse kan der være vedvarende kognitive vanskeligheder uden for sygdomsepisoderne. Hvis man konstant har problemer med opmærksomhed, hukommelse, planlægning og overblik kan det påvirke ens evne til at fungere på arbejde eller uddannelse. Også selvom man er inde i en stabil periode.
Prognose
Prognosen for den enkelte sygdomsepisode er relativt god. Prognosen på længere sigt (år) vil variere fra person til person.
Relevant behandling, gode personlige ressourcer, stabil livsførelse og støtte fra andre vil have en positiv effekt på ens sygdomsforløb. Til gengæld vil det typisk forværre prognosen, hvis der er misbrug eller andre psykiske sygdomme til stede samtidigt.
Ledsagesygdomme
Behandling for bipolar lidelse
Hvorfor behandle bipolar lidelse?
Hvordan behandler man bipolar lidelse?
Formålet med at behandle din bipolare lidelse er at forebygge sygdomsperioder og derved øge din livskvalitet. Behandlingen bliver tilpasset dig og de forskellige faser af dit sygdomsforløb. Det kan også være et element i behandlingen at inddrage dine pårørende.
Behandling med eller uden indlæggelse
Det er ofte nødvendigt at blive indlagt, hvis man har en mani, en svær depression eller en svær blandingstilstand. For nogle kan det være nødvendigt at blive tvangsindlagt.
Lettere sygdomsepisoder kan behandles uden indlæggelse hos praktiserende psykiater, på psykiatrisk klinik eller hos praktiserende læge.

Lyt til podcasten 'Mødregruppen'
I podcasten 'Mødregruppen' fortæller Nanna, der har en bipolar lidelse, om sin graviditet, fødsel og livet som forælder. Podcasten er produceret af psykiatrien i Region Midtjylland i 2020. Søg efter "Fluen på væggen' i dit podcastbibliotek eller lyt med lige her:
Former for behandling
Medicin spiller en afgørende rolle i både den akutte fase og i den forebyggende behandling.
ECT (elektrostimulationsbehandling) anvendes af og til i den akutte behandling - især ved svære depressioner eller svære blandingstilstande. Læs om behandling med ECT
TMS/Transkranial magnetstimulation kan anvendes mod depression hos patienter, der ikke har haft mani.
Læs om behandling med TMS på Afdeling for Depression og Angst
Læs om behandling med TMS i Regionspsykiatrien Midt
Læs om behandling med TMS i Regionspsykiatrien Vest
Når man er i en nogenlunde stabil fase, er det ofte en god ide at kombinere medicin med forskellige former for samtaleterapi og psykoedukation.
Psykoedukation er en form for dialogbaseret undervisning om sygdommen og dens behandling.
I de tilfælde, hvor du samtidigt har anden psykisk lidelse, vil det være ofte være nødvendigt at behandle denne, når den bipolare lidelse er tilstrækkeligt stabiliseret.
Medicin mod bipolar lidelse
Medicin mod bipolar lidelse – stemningsstabiliserende medicin – kan behandle og forebygge depression, mani og blandingstilstand hos de fleste.
Der findes tre overordnede typer af stemningsstabiliserende medicin:
- Lithium
- Medicin mod epilepsi (antiepileptika)
- Medicin mod psykoser (antipsykotika)
Forebyggende behandling med medicin
De fleste med bipolar lidelse bliver anbefalet en langvarig forebyggende medicinsk behandling.
Nogle vil få anbefalet forebyggende behandling allerede efter første sygdomsepisode.
Hvilken behandling, lægen anbefaler til dig, afhænger blandt andet af, hvilke virkninger og bivirkninger, du tidligere har haft med medicin og af det hidtidige sygdomsforløb.
Læs mere på siden om Stemningsstabiliserende medicin.
Om at acceptere behovet for medicin
De fleste mennesker med bipolar lidelse kan i perioder have svært ved at acceptere, at det er nødvendigt at skulle tage medicin. Det kan skyldes ens opfattelse af sygdommen, ubehagelige bivirkninger eller en længsel efter hypomane perioder.
Nogle føler at 'det maniske jeg' er deres 'rigtige' jeg. Det kan derfor være svært og føles forkert at tage medicin, når man er i en stabil periode. Hvis du har det sådan, er det vigtigt at du tager en snak med din behandler og ser på fordele og ulemper ved den medicinske behandling.
Psykoedukation
Psykoedukation er undervisning i egen sygdom. Du kan deltage i psykoedukation som en del af din personlige behandling eller som en del af et gruppeforløb.
Til psykoedukation får du blandt andet information om:
- Din diagnose
- Fremtidsudsigter
- Årsager
- Muligheder for behandling og forebyggelse.
Til psykoedukation er der særligt fokus på forhold, der er væsentlige for din håndtering af sygdommen og for forebyggelsen af tilbagefald.
Når du er i en nogenlunde stabil fase, er det en god ide at udarbejde en personlig forebyggelsesplan. Det kan evt. være i samarbejde med dine pårørende.
I en forebyggelsesplan skriver du:
- Dine tidlige advarselstegn ved hypomani/mani, blandingstilstand og depression
- Eventuelle udløsende faktorer
- En plan for, hvad du kan gøre, hvis der er tegn på, at en sygdomsepisode er under udvikling.
Støttende samtaler og psykoterapi
Medicin kan efter behov kombineres med støttende samtaler eller psykoterapi. Samtalebehandlingen kan foregå individuelt eller i gruppe.
Indholdet i dit behandlingsforløb afhænger af dit behov og tilpasses løbende de enkelte faser i dit sygdomsforløb.
- Hvis du er i en depressiv fase, vil du typisk have brug for hjælp til at bryde depressive adfærdsmønstre. Det kan fx være inaktivitet, isolation og passivitet. Gøremål, der virker uoverkommelige, kan deles op i mindre og mere overskuelige opgaver.
- Når de værste depressive symptomer er trådt i baggrunden, kan du arbejde med den depressive tænkning. Det sker med henblik på at finde alternative og mere nuancerede måder at tænke på.
- Hvis du udvikler lettere symptomer på mani, kan behandleren hjælpe dig med at begrænse aktiviteter og stimuli. Behandleren kan også støtte dig i at overveje fordele og ulemper ved at handle på impulser eller ”gode ideer”.
- Et vigtigt mål i den forebyggende behandling er at lære at håndtere stress eller at undgå stress på en hensigtsmæssig måde. Det kan fx være stresshåndtering i forhold til job, uddannelse, fritid eller nære forhold. Du kan også få hjælp til at stabilisere daglige rutiner, sociale aktiviteter og søvnmønstre.
- På det følelsesmæssige plan kan du have behov for at bearbejde tab, krænkelser og nederlag, der typisk følger i kølvandet på sygdommen. Det kan fx være sorg over tab af nære relationer eller sorg over at måtte afbryde et studie eller et arbejdsforhold.
- Et andet tema er skyld og skam knyttet til handlinger udført i maniske eller depressive perioder. Nogle kan have behov for hjælp til at forholde sig til en oplevelse af stigmatisering, dvs. en følelse af at være anderledes og mærket på grund af sygdommen.
- Andre kan have behov for at arbejde med personlighedsmæssige vanskeligheder, der kan være en konsekvens af selve sygdommen og/eller hænge sammen med temperament, opvækstforhold og øvrig livshistorie.
Gode råd til dig, der har en bipolar lidelse
Gode råd til dig, der er pårørende
Hvad kan pårørende gøre?
Det er ofte en udfordring at være pårørende til et menneske, der har en bipolar lidelse. Tristhed, usikkerhed, angst, irritation og afmagt er helt almindelige reaktioner hos de nærmeste.
Som pårørende til en person med bipolar lidelse, har man behov for viden om sygdommen, om de vigtigste symptomer, og de forskellige faser i et sygdomsforløb.
Viden om sygdommen kan være med til at give en forståelse for, hvorfor personen reagerer, som han eller hun gør, hvordan du bedst kan forholde dig til det, og hvad du måske må prøve at acceptere i en periode.
Hvis du ønsker at støtte den syge, kan du undersøge, hvad han eller hun har brug for i de forskellige faser af forløbet. I den forbindelse kan det være en hjælp med en fællessamtale hos en behandler.
Det er vigtigt, at du som pårørende bakker op om behandlingen - både i den akutte fase og i forebyggelsesfasen.
Hvad kan pårørende gøre i akutte situationer?
Ved både depression, mani og blandingstilstand er det vigtigt at se de første tegn på udsving og at hjælpe den, der er syg, med at komme i behandling.
I akutte situationer, fx ved manier, svære depressioner eller blandingstilstande, hvor personen har påtrængende selvmordstanker, kan du hjælpe med at få kontakt til praktiserende læge, vagtlægen eller psykiatrisk akutmodtagelse.
Hvis den syge allerede er i behandling, kan du med personens samtykke i første omgang kontakte behandlingsstedet.
I særlige situationer, fx ved alvorlige trusler eller vold, kan du være nødt til at kontakte politiet.
Hvordan kan pårørende give støtte ved depression og selvmordstanker?
Hvis du er i tvivl om, hvordan du bedst kan støtte i en depressiv fase, er det en god idé at spørge personen selv. Du kan tilbyde kontakt, men det er meget forskelligt, hvad den, der har en depression, har brug for og kan magte. Mens nogle mennesker med depression gerne vil tale om, hvordan de har det, foretrækker andre at blive afledt, fx ved at tale om helt andre ting.
Du kan støtte den, der har en depression, i at bevare håbet om at få det bedre og holde sig i gang i sit eget tempo. Det er vigtigt, at du anerkender hans eller hendes indsats. For helt almindelige gøremål, f.eks. at gå i bad eller stå op, kræver en kraftanstrengelse, hvis man er svært deprimeret.
I nogle tilfælde kan der være behov for, at du som pårørende aflaster den syge fuldstændigt. I andre tilfælde er det bedre, at I gør noget sammen, frem for at du overtager alle opgaver og funktioner.
Selvmordstanker er ofte en del af en depression eller en blandingstilstand. Hvis du er bekymret for, om din nærmeste har selvmordstanker, må du forsøge at tale med personen om det. Måske kan du hjælpe ham eller hende med at se andre løsninger - men frem for alt er det vigtigt, at du ikke fordømmer personen.
Er selvmordstankerne påtrængende, bør den deprimerede ikke være alene, og det er vigtigt at kontakte behandlingsstedet, praktiserende læge, vagtlægen eller psykiatrisk skadestue.
Akut hjælp - Sådan kommer du i kontakt med psykiatrien.
Hvordan kan pårørende støtte ved hypomani og mani?
Under en mani kan der opstå vanskeligheder mellem den, der er syg, og hans eller hendes omgivelser. En manisk person vil ofte ikke erkende sin sygdom, og det kan være en stor udfordring for de pårørende. Det nytter som regel ikke at argumentere for meget med ham eller hende. I værste fald kan det bidrage til at køre tilstanden yderligere op.
Under en hypomani kan du måske støtte personen i at få sin nattesøvn og begrænse aftaler og aktiviteter, som kan forværre tilstanden. Du må dog tage højde for, at personen selv kan betragte den hypomane fase som en positiv del af sin normale tilstand.
I stabile faser kan det være vigtig at få talt om, hvordan du som pårørende bedst kan støtte, hvis der kommer tegn på hypomani eller mani.
Tilpasning af forventninger
Efter en sygdomsepisode er personen typisk mere træt og sårbar. Ofte er evnen til at være opmærksom, at huske og have overblik nedsat.
Du kan støtte personen på forskellige måder.
- Du kan hjælpe med at strukturere hverdagen og opretholde en stabil rytme.
- Du kan være opmærksom på, hvordan du selv giver beskeder og laver aftaler. Der kan være behov for, at du gentager vigtige informationer og beskeder eller skriver dem ned.
- Måske kan du støtte i at planlægge, igangsætte og udføre konkrete gøremål, f.eks. husarbejde, indkøb, havearbejde og fritidsaktiviteter.
Hvis det i første omgang ikke er muligt for personen at vende tilbage til sit gamle funktionsniveau, må du prøve at tilpasse dine forventninger, selvom det kan være forbundet med sorg, skuffelse og frustration.
Hvad kan du som pårørende gøre for dig selv?
Hvis du gennem længere tid skal kunne yde støtte og hjælp, er du nødt til også at tilgodese dine egne behov og at prøve at leve en så normal tilværelse som muligt.
Du må forsøge at acceptere, at du ikke altid har kræfter eller overskud til at yde hjælp. Det kan være nødvendigt at tage en kortere eller længere pause indimellem. Derfor er det en fordel, hvis du kan dele ansvaret med andre pårørende, så du ikke bærer hele ansvaret alene.
Udover kontakt til behandlere, kan du måske have glæde af kontakt til andre pårørende og patient- og pårørendeforeninger, f.eks. SIND, Bedre Psykiatri eller Depressionsforeningen, der også har telefonlinjer.
Hvis du selv oplever, at du gennem længere tid er følelsesmæssigt overbelastet og/eller udvikler udtalt angst eller depressive symptomer, kan du opsøge din egen læge for at få hjælp og støtte. I nogle tilfælde vil der være mulighed for henvisning til praktiserende psykolog med sygesikringstilskud.
Børn i familien
Husk børn og søskende
Når en person med bipolar lidelse har børn eller søskende, bør der være særlig
opmærksomhed på deres behov og reaktioner. Det er vigtigt at tale med barnet om forældres eller søskendes sygdom.
Nogle steder i landet er der tilbud om en familiesamtale hos behandleren og/ eller mulighed for at barnet kan deltage i en børne- eller søskendegruppe med andre børn af forældre med psykisk lidelse.
Foreninger og tilbud til børn og unge
Mindhelper - guider unge gennem hårde tider
Råd og vejledning til unge mellem 13-20 år
mindhelper.dk
Snak om det
Inspiration til snak med børn om sindet og psykiske lidelser
snakomdet.dk
Headspace
Rådgivningstilbud til børn og unge i alderen 12-25 år
headspace.dk
Rådgivningstelefonen

Den Psykiatriske Rådgivningstelefon
Du kan døgnet rundt ringe anonymt til Psykiatrisk Rådgivningstelefon og få rådgivning på 78 47 04 70. Her sidder psykiatriske medarbejdere, der kan give dig vejledning.
Rådgiverne kan ikke yde behandling og du kan ikke blive indlagt via Rådgivningstelefonen.
Direkte link til denne side: www.print.bip.ps.rm.dk