Lithium er et grundstof, som forekommer naturligt i blandt andet grundvand, sten og klipper. Lithium har forebyggende og helbredende effekt på både depression og mani. Lithium kan også forebygge selvmord. Det har nemlig vist sig, at selvmord er sjældnere i områder, hvor der er meget lithium i drikkevandet.
Lithium i for høje doser kan være skadeligt for nyrerne. Derfor er det meget vigtigt, at dosis af lithium passer til dig. Når du starter i behandling, får du derfor taget regelmæssige blodprøver i de første 4 uger.
Når du sammen med din behandler har fundet frem til den rette dosis for dig, er det fortsat nødvendigt at kontrollere behandlingen med en blodprøve cirka 1-4 gange årligt. Her sikrer din behandler, at dine nyrer fortsat tåler mængden af lithium. Samtidig bliver dit stofskifte kontrolleret, fordi det i nogle tilfælde kan blive påvirket af behandlingen. Hvis det sker, kan du få et tilskud af stofskifte-hormon sammen med lithium.
Det er ikke alle, der får bivirkninger af behandling med lithium, men mange får lette bivirkninger. Hyppigst ses let rysten på hænderne, øget tørst eller tendens til tynd mave. Nogle tager lidt på i vægt eller får mere uren hud. Generende bivirkninger kan i nogle tilfælde afhjælpes med bivirkningsmedicin.
Husk væske
Når du er i behandling med lithium, skal du sørge for at drikke regelmæssigt. Ellers er det ligesom med saftevand; hvis man hælder saft i et glas, men kommer for lidt vand i, bliver saften for stærk. På samme måde forholder det sig, hvis du tager lithium, men glemmer at drikke væske; så bliver koncentrationen af lithium i dit blod for høj.
Husk derfor at drikke mere væske, salte maden ekstra eller sænke din dosis af lithium, hvis du har høj feber eller sveder meget (f.eks. under rejser i varme lande). I så fald er det en god ide at kontakte din behandler for at få vejledning, inden du tager afsted.