Om autisme hos voksne
Autisme kan komme til udtryk på mange måder. Der er dog visse symptomer, som går igen. Fx anderledes sanseoplevelser og udfordringer med kommunikation.

Hvad er autisme?
I denne video kan du møde Line, der er mor til to børn med autisme, og Emil, som selv har autisme. De vil fortælle om, hvordan diagnosen påvirker deres dagligdag. Derudover fortæller ergoterapeut Orla Jakobsen fortælle mere om symptomerne på autisme.
Filmen er produceret af Region Midtjylland i 2021.

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Tegn på autisme

Hvad skyldes autisme?
Der findes ikke én enkelt årsag til, at man udvikler autisme. Forskning viser dog, at genetik udgør den væsentligste årsag. Her er mange gener involveret. Der findes altså ikke ét gen, som giver autisme.
Forskning har desuden vist, at en del nære slægtninge til personer med autisme har det, man kalder "den brede fænotype". Det betyder, at de har flere træk fra autisme end resten af befolkningen uden at opfylde kriterierne for autisme.
Miljø har også betydning
Den fremherskende teori er, at den anderledes udvikling begynder i fosterstadiet. Det drejer sig blandt andet om ændringer i forbindelser mellem centrale områder af hjernen.
Genetik kan ikke alene forklare forandringerne i hjernen. På samme måde kan genetik ikke forklare de store variationer, som er inden for autismespektret.
Også ydre omstændigheder har altså betydning. Blandt andet øger for tidlig fødsel og visse påvirkninger af det ufødte barn risikoen. Disse påvirkninger kan fx være infektioner eller giftige stoffer.
I langt de fleste tilfælde af autisme kendes den præcise årsag ikke. Uanset årsag er der dog tale om en medfødt tilstand. Den giver anledning til en anderledes udvikling af hjernen.
Direkte link til denne side: www.aut2.ps.rm.dk