Samtale med behandler

Sådan bliver du henvist

Hvem kan henvise dig?

Kontakt din egen læge, hvis du har symptomer på psykisk sygdom. Din læge vil vurdere, om du skal have en henvisning til Psykiatrien i Region Midtjylland.

Lægevagten, privatpraktiserende psykiater eller fagfolk i kommunen (fx PPR – Pædagogisk Psykologisk Rådgivning) kan også henvise til behandling i psykiatrien.

Hvis du bliver henvist

Når vi modtager din henvisning, vil vi vurdere, om du er i målgruppen for undersøgelse (udredning) eller behandling i Psykiatrien i Region Midtjylland. Hvis du er i målgruppen, vil du blive indkaldt til en samtale. Du får indkaldelsen med Digital Post.

Hvis du ikke er i målgruppen, får både du og den, der har henvist dig (fx egen læge), besked. Vi anbefaler, at du herefter tager kontakt til egen læge for at høre, hvilke andre tilbud og behandlingsmuligheder der kan være relevante for dig.

Jeg skal hele tiden gøre alle ting fire gange. For eksempel når jeg skal skrive noget. Så skal jeg sætte fire punktummer efter hver sætning. Jeg ved godt, at det lyder skørt, men hvis jeg ikke gør det, bliver jeg meget angst og tror, at der sker noget forfærdeligt. Det er som om tallet fire er blevet magisk for mig.

Hvordan stilles diagnosen?

Hos børn og unge med typiske symptomer på OCD er diagnosen som regel ikke svær at stille.   Både undersøgelse og den første behandling foregår oftest hos en speciallæge i børne- og ungdomspsykiatri eller hos en psykolog med ekspertise i OCD.

Symptomer og sværhedsgrader

Diagnosen stilles på baggrund af dine symptomers sværhedsgrad. Sværhedsgraden bestemmes ud fra et grundigt interview. Ofte bruges bestemte spørgeskemaer til både dig og din familie. De er lavet med henblik på at stille diagnosen OCD og belyser forskellige aspekter af sygdommen. Det er bl.a.:

  • Hvilke tvangssymptomer du har
  • Hvor meget de fylder i dagligdagen
  • Hvor meget de belaster dig
  • Hvilken grad af angst, der er forbundet med symptomerne.

Tekst på denne side er opdateret januar 2022 (version 1.03).

Senest revideret af: Judith Becker Nissen,  ledende overlæge på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital Psykiatrien.

Direkte link til vores sider om OCD hos børn og unge: www.ocd1.ps.rm.dk