Samtale mellem ung pige og behandler i bua

Her kan du læse om OCD hos børn og unge.

Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling står for behandlingen af OCD hos børn og unge i Region Midtjylland.

Hvad er OCD?

OCD er en forkortelse for obsessive-compulsive disorder, på dansk også kaldet tvangstilstand. OCD rammer 1-2 % af børn og unge i hele verden. OCD viser sig på samme måde hos børn, unge og voksne, og tvangssymptomerne er stort set de samme. OCD er kendetegnet ved tilbagevendende tvangstanker og/eller tvangshandlinger.

OCD er en psykisk lidelse, da OCD-ramte som regel godt selv kan se det absurde i deres tvangstanker. Men de føler sig alligevel totalt styret af dem, fordi symptomerne ofte virker indgribende i deres dagligdag og kan medføre stor angst.

De fleste børn og unge såvel som voksne, der lider af OCD, har både tvangstanker og tvangshandlinger. Symptomerne ved OCD varierer fra person til person, og for de fleste børn og unge har sygdommen stor indvirkning på deres dagligdag og livskvalitet.

Tvangstanker

Tvangshandlinger

Video: Hvad er OCD?

Video om tvangstanker

I denne video kan du blive klogere på, hvad OCD er.

Videoen er produceret af DR Nyhederne i 2019. 

 

 

Hvorfor får nogle OCD?

Der findes ingen enkel forklaring på, hvorfor man får OCD. Det er ofte mange forskellige faktorer, der spiller ind. Bl.a. gener, medfødt sårbarhed og belastende begivenheder.

Hvad sker der i hjernen ved OCD?

Arv

Sociale og psykologiske faktorer

Symptomer på OCD

Hvordan opstår tvangssymptomerne?

Social isolation

Selvom jeg inderst inde vidste, at min familie ikke i virkeligheden ville blive syge og måske dø, hvis jeg ikke udførte mine ritualer, følte jeg mig tvunget til at udføre dem – for at føle mig helt sikker.
Isabella, 13 år

Angst for sygdom og død

Kontrolritualer

OCD’en fortæller mig, at sygdomsbaccillerne breder sig – både på min krop og til alt det, jeg rører ved – hvis ikke jeg vasker mig grundigt og nærmest hele tiden…
David , 15 år

Mentale ritualer

Tvangshandlinger om symmetri eller nøjagtighed

Dreng læser

"Opsparing" af symptomer

Hvilke symptomer ses typisk derhjemme?

Hvilke symptomer ses typisk i skolen?

Inddragelse af forældrene i ritualerne

Tekst på denne side er opdateret januar 2022 (version 1.03).

Senest revideret af: Judith Becker Nissen,  ledende overlæge på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital Psykiatrien

 

Direkte link til denne side: www.ocd1.ps.rm.dk