Depressioner kan lede til uhensigtsmæssige tanke- og adfærdsmønstre og kan hænge sammen med forskellige psykologiske problemstillinger, f.eks. tab, traumer, opvæksthistorie og personlighedsmæssige forhold. Disse problemer kan være med til at vedligeholde eller udløse nye depressioner.
I psykoterapi arbejder man typisk med nogle af de forhold, der kan være med til at udløse eller vedligeholde depressionen. Samtalerne kan foregå individuelt, i gruppe eller over for par eller familier. Formålet med terapien er at dæmpe depressive symptomer, at forebygge selvmord, at forebygge nye depressioner samt at forbedre ens evne til at fungere.
Hvorvidt man kan have nytte af psykoterapi afhænger blandt andet af ens aktuelle tilstand (herunder depressionens sværhedsgrad), tidligere sygdomsforløb, personlighedsmæssige ressourcer, motivation, aktuelle og tidligere livsforhold.
Der er forskellige terapeutiske retninger, som har vist sig at have god effekt i behandling eller forebyggelse af depressioner. Fx kognitiv adfærdsterapi, mindfulnessbaseret kognitiv terapi, interpersonel terapi eller psykodynamisk korttidsterapi. Det enkelte psykoterapeutiske forløb varierer i forhold til forståelsesmodel, form, indhold, målsætning, metoder og varighed - men relationen mellem terapeut og patient har altid stor betydning.