Her kan du læse om bipolar lidelse. 

Psykiatrien i Region Midtjylland behandler bipolar lidelse i disse teams:

Hvad er bipolar lidelse?

Bipolar lidelse er kendetegnet ved, at man oplever afgrænsede perioder med:

  • Mani
  • Hypomani (let form for mani)
  • Depression
  • eller blandingstilstand (en tilstand, hvor symptomer på mani eller depression optræder på samme tid eller hurtigt lige efter hinanden).

I mellem sygdomsperioderne vil man typisk have stabile perioder, hvor man mærker ingen eller kun lette tegn på sygdom.

Når jeg er manisk, er jeg helt anderledes end normalt. Jeg har slet ikke behov for at sove. Jeg synes, jeg er den vigtigste person i verden, og alle mine tanker er geniale. Jeg kører alt for stærkt i trafikken, går i byen og flirter med alle kvinder, jeg møder. Jeg bliver meget irriteret, hvis nogen forsøger at bremse mig. Jeg får ideer til at starte flere firmaer på én gang og tænker, at intet kan stoppe mig.
Christian 30 år

Hvorfor får nogle bipolar lidelse?

Arv har stor betydning ved bipolar lidelse. Man kan ikke arve selve sygdommen, men en sårbarhed, der gør at man måske på et tidspunkt kan udvikle sygdommen.

Andre forhold, som fx forskellige former for belastning og/eller stress, har også betydning for, om man udvikler sygdommen.

Jo højere grad af sårbarhed man har arvet, jo mindre belastning skal der til for at udløse en sygdomsepisode.

  • Risikoen for at udvikle bipolar lidelse stiger med 10 %, hvis ens forældre eller søskende har sygdommen.
  • Risikoen for at udvikle bipolar lidelse stiger med 70-80 %, hvis ens enæggede tvilling har sygdommen.

Symptomer

Når jeg er i blandingstilstand, vågner jeg typisk kl. 5 og er usædvanligt frisk. Jeg har mange og hurtige tanker. Jeg ringer typisk til mange af mine veninder for at lave aftaler til de næste dage og fortælle om, at alt er fantastisk. Ved middagstid skifter det pludseligt. Jeg bliver trist og tankerne er pludselig langsomme. Jeg orker ikke mere og har trang til at flygte fra alt. De aftaler, jeg har lavet, kan jeg slet ikke overskue og må ringe og aflyse det hele.
Kvinde med blandingstilstand

Tekst på denne side er opdateret november 2021.

Senest revideret af: Maike Andreasen, overlæge, Afdeling for Depression og Angst, Aarhus Universitetshospital Psykiatrien. 

Direkte link til denne side: www.bip.ps.rm.dk