Nogle gange kan det være nødvendigt at supplere terapi med medicin. Du vil typisk få tilbudt medicin, hvis du har svær eller langvarig angst, hvor terapi ikke har hjulpet nok. Medicinen gør, at graden af angst reduceres. Derefter bliver det ofte lettere at arbejde terapeutisk med din angst.
Når du skal starte på medicin, sker det i samråd med en læge. Lægen vil lægge en plan for, hvordan du skal tage medicinen. For at undgå bivirkninger, er det vigtigt, at du starter med en mindre dosis medicin, som så kan trappes langsomt op til fuld dosis.
Man bruger som regel antidepressiv medicin af typen SSRI til behandling af angst. SSRI står for selektiv serotonin genoptagelseshæmmere. Serotonin er et signalstof, som virker på nogle af de kemiske processer i hjernen, der finder sted ved en angstlidelse. Lægemidler af typen SSRI anvendes både til behandling af depression og angst.
Det er altid en psykiater, der vurderer, hvilken behandling der passer til dig. Under din behandling kan du møde både læger, psykologer, sygeplejersker og andre faggrupper.
Bivirkninger
Når du får medicin, skal du gå til kontrol ved din læge. Lægen vil vurdere, om behandlingen virker som den skal, og om du får den rette dosis. Lægen vil snakke med dig om bivirkninger og overveje, om du kan have gavn af at skifte til et andet lægemiddel.
Medicin mod angst kan ligesom alle andre lægemidler give bivirkninger. Det er ikke alle, der oplever bivirkninger. Hvis man gør, er det som regel kun i starten af behandlingen.
Nogle af de hyppigste bivirkninger er kvalme, søvnbesvær, og uro i kroppen. I meget sjældne tilfælde har unge (med depression) fået nye eller forværrede selvmordstanker i den første tid med medicinen.