Livet med OCD som voksen
Gode råd til dig, der har OCD og film om at leve med lidelsen.
Gode råd til dig, der har OCD
- Du skal vide, at du ikke er alene. Et ud af ca. 50 mennesker lider af OCD i hele verden. Du kan møde andre der har OCD igennem f.eks. OCD-foreningen.
- Du er ikke ved at blive skør, og det er ingen skam at have OCD. Desværre er mange pinligt berørte over deres symptomer og forsøger at holde dem skjult for deres omverden, og det er synd. For OCD er en lidelse, der kan behandles.
- Lær din sygdom at kende. Mange har en forkert opfattelse af lidelsens årsag og vedligeholdende mekanismer. Det kan føre til, at forsøg på at bekæmpe tvangssymptomerne i stedet fører til en forværring af dem.
- Søg behandling. Der findes i dag effektive behandlingsformer, så gå ikke rundt med ubehandlet OCD. Husk, du bliver aldrig tvunget til at starte i medicin eller til at lave eksponering og responshindring. Før du fravælger noget, så sørg for, at du har fået tilstrækkelig information om såvel medicinsk som terapeutisk behandling, så du kan tage en beslutning på et informeret grundlag.
- Vær åben og ærlig overfor din behandler. Det er vigtigt, at du taler om dine symptomer med din læge/psykolog for at sikre den bedste behandling.
- Følg behandlingen – også selvom bivirkninger af medicinen specielt i starten kan være generende, og selvom kognitiv adfærdsterapi kan medføre ubehag en overgang.
- Prøv at være aktiv og deltag i aktiviteter sammen med andre. Jo mere du konfronterer dig med din angst og prøver at afholde dig fra at udføre tvangshandlinger, jo mere kontrol vil du få over dine symptomer.
Film
Film: Livet med OCD
I studiet står Henriette og Caja, der begge har OCD, samt psykolog Anita Eskildsen fra psykiatrien i Region Midtjylland. Vært er Jesper Dessau fra PsykInfo Midt.
Filmen er delt op i fire kapitler:
- Hvad er OCD?
- Hvordan er det at leve med OCD?
- Behandlingsmuligheder
- Gode råd.
Videoerne er produceret af psykiatrien i Region Midtjylland i 2021.
Tekst på denne side er opdateret august 2021.
Senest revideret af: Mikkel Arendt, specialpsykolog i psykiatri, Klinik for PTSD og Angst, Aarhus Universitetshospital Psykiatrien.
Direkte link til vores sider om OCD hos voksne: www.ocd2.ps.rm.dk