ADHD hos voksne

Her kan du læse om ADHD hos voksne.
Psykiatrien i Region Midtjylland behandler ADHD i disse teams:
- AUH Psykiatrien i Skejby: Team for ADHD, Psykiatrisk Klinik 2
- Regionspsykiatrien Horsens: Team for ADHD, Psykiatrisk Klinik 1
- Regionspsykiatrien Midt: Team for ADHD (Viborg)
- Regionspsykiatrien Randers: Psykiatrisk Klinik 2 og Psykiatrisk Klinik Rønde
- Regionspsykiatrien Gødstrup: Team for ADHD og Dobbeltdiagnoser
Hvad er ADHD?
Har du ADHD er dit liv præget af en række psykiske symptomer. De kan give dig problemer med at fungere i dagligdagen.
ADHD står for Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Oversat til dansk betyder det, at man har problemer med at holde opmærksomheden og er hyperaktiv. Nogle specialister beskriver ADHD som en reguleringsforstyrrelse. Det vil sige, at man har svært ved at regulere tanker, følelser, handlinger og døgnrytme.
ADHD opstår i barndommen. Der er tre kernesymptomer:
- Forstyrrelser i opmærksomheden
Betyder, at man har svært ved at planlægge og arbejde struktureret og vedholdende. Man har også let ved at blive distraheret af udefra- og indefrakommende stimuli. Det kan fx være tanker eller lyde. Man har også en tendens til at glemme aftaler og forlægge sine ting. - Hyperaktivitet
Viser sig ved en nærmest konstant ydre og indre uro. Man kan fx have svært ved at sidde stille selvom situationen kræver det. Eksempelvis til et møde. - Impulsivitet
Kan vise sig ved uhensigtsmæssige, impulsive handlinger og ytringer. De kan have negative konsekvenser.
Hvorfor får nogle ADHD?
Der er flere sandsynlige årsager til, at man udvikler ADHD. Især arvelige forhold spiller en stor rolle. Miljømæssige faktorer kan også medføre ADHD.
Arv
Tvillingestudier har vist, at ca. 80% af årsagerne til, at man udvikler ADHD har forbindelse til arv. Risikoen for at du udvikler ADHD er altså større, hvis du har forældre eller søskende med ADHD.
Miljø
Hvis moderen ryger eller drikker alkohol under sin graviditet, er der større risiko for, at det ufødte barn senere vil udvikle ADHD. På samme måde ser det ud til, at lav fødselsvægt også øger risikoen.
Iltmangel under fødslen og hjerneinfektioner i de første leveår kan sandsynligvis også være medvirkende årsager til ADHD. Belastninger som dødsfald, overgreb og mobning kan forværre symptomerne. Men de er formentlig ikke i sig selv årsag til symptomerne.
Symptomer
Sådan bliver du undersøgt for ADHD

Undertyper af ADHD
Ledsagesygdomme
Hvordan behandler man ADHD?
Det er din kontaktperson i psykiatrien, der sammen med dig tager stilling til, hvordan din behandling skal tilrettelægges. Det sker på baggrund af en faglig vurdering samt i nogle tilfælde samtaler med læge eller psykolog.
Herunder skriver vi om forskellige behandlingsformer. Du vil ikke altid få tilbudt alle former for behandling. Medicin vil typisk være en central del af behandlingen.
Behandlingsmuligheder
Medicin mod ADHD og andre former for medicin
Medicinsk behandling for ADHD kan kombineres med medicinsk behandling for andre psykiske og fysiske lidelser. Det kan f.eks. være medicin mod angst eller depression.

Hvis du har andre sygdomme
Det kan være, du skal have behandling for anden fysisk eller psykisk sygdom, før du kan få behandling for din ADHD. Hvis du har et misbrug, skal der måske også tages hånd om det, før du kan få ADHD-behandling.
Gode råd til dig, der har ADHD
Gode råd til dig, der er pårørende
Direkte link til denne side: www.print.adhd2.ps.rm.dk