17.01.2024

Programmet for foråret 2024 er på gaden, og det er pakket med hele 12 spændende oplæg og debatter, der har til formål at give dig et indblik i, hvordan det kan være at leve med en psykisk sygdom.

Til en temaften kan du forvente at møde en EN AF OS-ambassadør, der står klar til at dele sin personlige historie. Det kan enten være som patient eller som pårørende til en psykisk sårbar. Til hver temaaften deltager også en eller flere fagpersoner, der vil fortælle om, hvordan de arbejder med diagnoserne til hverdag. Vi afslutter altid med god tid til spørgsmål, og du kan forvente at få konkrete råd med hjem.

PsykInfo Midt arbejder med at fremme afstigmatisering, mindske fordomme, nedbryde tabuer og øge viden om psykisk sygdom. Det sker bl.a. gennem temaftenerne i samarbejde med EN AF OS.

Tak fordi du tror på mig

Som blot 12-årig blev Karen diagnosticeret med skizofreni. Allerede inden diagnosen blev stillet, var hun kommet til sin mor for at fortælle, at hun vidste, at hun havde skizofreni.

Karens barndom har langt fra været som de flestes, da den var præget af sygdom, og i alle barndoms- og ungdomsårene efter, at hun var blevet diagnosticeret, var hendes mor aldrig mere end fem minutter væk fra hende.

På trods af mange svære år, hvor sygdommen har fyldt det hele for både Karen, hendes mor og hendes lillesøster, som hun er opvokset med, har hun været i stand til at gennemføre en professionsbachelor inden for marketing. I dag har Karen et fuldtidsarbejde og lever et velfungerende liv med sin kæreste, som hun også bor sammen med.

Karen fortæller med humor og sårbarhed

Karen er én af de mange EN AF OS-ambassadører, du kan opleve til en temaaften i dette forår. Og du kan godt forvente, at hun er god til at formidle, for hun har prøvet det rigtig mange før. Faktisk har Karen holdt mere end 250 oplæg i PsykInfo Midt, for hun brænder meget for at formidle og give håb til andre derude.

Det er personlig terapi for mig hver gang, at jeg formidler min historie. Det udvikler mit verdensbillede, hver gang publikum stiller sig nysgerrige på mig og min fortælling, og det giver mig lysten og energien til at blive ved".

Samtidig er hun drevet af et stort håb om, at publikum går hjem med en følelse af, at de er blevet klogere. Det kunne være sygeplejersken, der sidder og famler i blinde efter en patient med skizofreni, som hun ikke ved, hvordan hun skal agere overfor, en pårørende, der gerne vil have større indsigt i diagnosen, eller måske en borger, som ikke har nogen kontakt med psykiatrien, men bare vil blive klogere på emnet.

"Når du har hørt min historie, har du lært om ét mere menneske med skizofreni. Og når man lærer noget nyt om andre mennesker, så lærer man også noget nyt om sig selv".

- Og så er det jo fedt at have det fælles tredje at snakke om bagefter.

Publikum kan forvente, at jeg tager min sjæl ud på en eller anden måde, forklarer Karen og uddyber:

- Til mit oplæg kan du forvente, at der bliver brugt humor. Men du vil også opleve den sårbarhed, som jeg kommer med. For jeg fortæller jo om, hvordan det har været med mig, afslutter Karen.

Karens oplæg kommer ikke til at stå alene, for hun taler ind i skizofrenien i samspil med læge Frederik Ahlers fra Afdeling for Depression og Angst på AUH Psykiatrien.

Frederik arbejder til dagligt med patienter, der bl.a. lider af skizofreni, og han vil give et fagligt indblik i diagnosen med overskrifter som symptomer, årsager, behandlingsmuligheder og fremtidsudsigter.

Det er onsdag den 28. februar i Struer, at skizofreni er på programmet.

Læs det fulde program her og køb din billet allerede i dag.