Venskab og psykisk sygdom

23.08.2023

Julie og Sofie er veninder. De har kendt hinanden hele deres liv, for deres mødre gik i mødregruppe sammen. De er begge 33 år, og de har et tæt venskab, hvor de ofte mødes og snakker eller har det sjovt sammen. Men på et tidspunkt havde de en periode, hvor de ikke snakkede sammen.

Sofie lider af psykisk sygdom, og hun lever med diagnoserne periodisk depression, OCD og PTSD. Når Sofie får sine svære depressioner, er hendes historik, at hun bliver indlagt. Hun har flere lange indlæggelser bag sig, hvor hun blandt andet har været selvskadende.

De husker begge, at de havde en periode, hvor de ikke snakkede sammen i forbindelse med, at Sofie havde en svær sygdomsperiode. "Det blev for hårdt", fortæller Julie. Sofie var meget syg, hvilket gjorde, at hun trak sig væk fra Julie. Julie oplevede samtidig, at det var rigtig hårdt, at hendes veninde havde det så psykisk svært, så hun trak sig faktisk også.

Den manglende kommunikation gav plads til misforståelser, imens de ikke så særlig meget til hinanden. Men det der hjalp rigtig meget på deres gode venskab var, at de fik snakket alt det svære igennem, da de genoptog kontakten. Episoden har lært dem begge, at det er vigtigt at kommunikere og spørge ind til hinanden.

Sofies sygdom tager ikke fokus væk fra venskabet

Julie oplever, at hendes venskab med Sofie ikke er særlig meget anderledes end hendes andre venskaber.

- Psykisk sygdom er der jo, men det kunne lige så godt have været noget andet så som dødsfald eller skilsmisse, der fyldte, fortæller Julie.

- Sygdommen er der, men den tager slet ikke fokus væk fra vores venskab. Det er venskabet, der er vigtigst – det andet er sekundært, supplerer Julie.

Giv plads

Når Sofie er i en svær periode, hvor hendes psykiske sygdomme fylder meget, giver Julie hende plads.

- Jeg giver Sofie plads til at have det skidt i svære perioder og få hjælp af de professionelle, for jeg er hverken hendes partner eller behandler, forklarer Julie.


Samtidig forsøger hun at være en støttende veninde ved at signalere, at hun er der for Sofie, når hun er klar, eller hvis hun får brug for at snakke.

- Jeg forsøger mig i virkeligheden frem, fortæller Julie.


Engang på en fælles ferie fik Sofie et angstanfald. Sammen fandt de frem til, at det bedste Julie kunne gøre, var at aflede Sofie.


- Vi var begge vilde med tv-serien "House", så jeg begyndte at fortælle om alle karaktererne og de gode afsnit, mens angstanfaldet stille fortog sig, husker Julie.

Julies bedste råd til dig som ven

Julies bedste råd til dig, der også har en ven med en psykisk sygdom, er at spørge ind til vedkommende.


- Du får ingen information, hvis du ikke spørger ind, og hvis du virker interesseret, giver det plads til åbenhed i jeres venskab, siger Julie.


Hendes erfaring er, at ens ven har brug for det, så derfor er det altid en god idé, hvis du tilbyder din hjælp.


Et andet råd er, at du bør give plads til andet end sygdom i dit venskab til et menneske, der har en psykisk sygdom.

- Man er ikke en psykisk sygdom - man har en psykisk sygdom, og derfor skal der også være plads til alt det sjove, og det I plejer at lave, selvom din ven har det svært.

Julie, veninde til Sofie, der lider af psykisk sygdom