28.06.2023

Et nyt samarbejde sætter fokus på unges mistrivsel. Det sker, når EN AF OS og PsykInfo, der er en del af Psykiatrien i Region Midtjylland, åbner op for snakken på årets Smukfest i uge 31.

Træk dig tilbage fra festivialræset for en stund og få en pause i Mentalt Pitstop. Sådan lyder det i vores konceptbeskrivelse til årets Smukfest.

Her kan festivalgæsterne bl.a. møde Jesper Dessau og Louise Madsen fra PsykInfo, der sammen med et stærkt hold af EN AF OS-ambassadører, kommunikationsmedarbejdere og andre gode folk byder ind i teltet til en snak om mistrivsel og psykisk sygdom. 

Kig ind i Mentalt Pitstop

I vores Smukfest-stand taler vi om det svære og det smukke, lytter med fordomsfrie ører og tager del i den vigtige samtale om unge i mistrivsel og med psykisk sygdom.

Det er helt særligt, at vi kommer på en festival. Her møder vi de unge på deres banehalvdel, og det giver helt andre spontane samtaler. Det er et vigtigt forebyggende arbejde, for vi møder unge, der ikke er bevidste om deres psykiske sårbarheder. Vi oplever ofte, at de spontane samtaler bliver overraskende dybe og hjælper de unge til at få handlet på ting, de går og tumler med. Det forebyggende arbejde er ofte ikke målbart og synligt, men har stor effekt.

Smukt ambassadørkorps deltager

Ud over samtalen kan gæsterne bl.a. dyste mod deres venner i vendespil, smide deres dårlige tanker i fuck-af-boksen eller gætte en psykisk sygdom.

Gæsterne kan også møde et menneske, der kender alt til psykisk mistrivsel. Hele 15 EN AF OS-ambassadører stiller nemlig op og er med på standen, der har åbent fra onsdag til lørdag.

- Ambassadørerne fungerer som spejle for de unge og deltager i samtalerne med gæsterne med deres egne erfaringer, fortæller Jesper.

Et samarbejde for en mere rummelig festival

- Tidligere har vi været på Smukfest for at sætte fokus på psykisk sygdom generelt. Her købte vi en stand og fik plads sammen med hattesælgerne. Denne gang er det helt anderledes. Vi er inviteret ind i reelt samarbejde, og det giver helt andre muligheder for os, siger Jesper.

Han forklarer også, at Smukfest går meget op i at være et rummelig festival og gøre en forskel for de unge. Derfor har de også givet os en helt særlig opgave. 

Vi har fået ekstra opgave af Smukfest. Vi skal være øjne og ører på festivalen og observere, hvordan festivalen kan være endnu mere rummelig og efterfølgende aflevere vores input.

Tre skarpe om PsykInfo Midt

  •  PsykInfo er Region Midtjyllands psykiatriske informationscenter.
  •  PsykInfo arbejder med at afstigmatisere, øge viden, mindske fordomme og nedbryde tabuer om psykisk sygdom.
  •  Det gør vi i samarbejde med den landsdækkende indsats EN AF OS, hvis formål er at mindske tavshed, tvivl og tabu om psykisk sygdom.

Du kan læse mere om PsykInfo på denne side.