06.07.2023

Den psykiatriske patients perspektiv

Sammen med En AF OS-ambassadører besøger PsykInfo Midt alle regionens somatiske akutmodtagelser. Det gør de for at oplyse om den psykiatriske patients perspektiv og oplevelser i en akutmodtagelse. Og der tages rigtigt godt imod, for det er vigtigt med relevant indsigt i en patientgruppe, der kan være svær at vide, hvordan man bedst muligt imødekommer.

Det er altid med den psykiatriske patient i centrum, når Psykiatrien er ude for at fortælle og undervise, men emnerne varierer fra gang til gang. For eksempel har Horsens haft besøg seks gange på et år, og her har emnerne bl.a. haft fokus på den psykotiske patient, på tvang, på kommunikation og "sansekasser".

Undervisning med cases fra virkeligheden

Når vi er ude i den somatiske akutmodtagelse handler det om at videndele, så personalet bedre forstår den psykiatriske patient. Derfor fortæller ambassadørerne om virkelige oplevede situationer. Og de fleste oplevelser er heldigvis gode. Men lige så vigtigt er det at fortælle om situationer, hvor det fungerer knapt så godt.

- Det giver SÅ god mening, at I kommer her og fortæller det, udtaler personalet.

Når der fortælles om virkelige situationer, gør det indtryk på personalet. For gennem ambassadørernes erfaringer, bliver personalet enten bekræftet i det, der fungerer allerede, eller også får de helt nye aha-oplevelser, der kan være med til at skabe mere hensigtsmæssige tilgange.

- Besøgene af 'en rigtig psykiatrisk patient' gør en stor positiv forskel ift. kulturen ved modtagelse af denne patientkategori

Særligt sproglige og kommunikative metoder er en vigtig del af at skabe en omsorgsfuld og tryg oplevelse for patienten i akutmodtagelsen, og et helt konkret eksempel fra en ambassadør er; "sig ikke du kommer igen om ti minutter, hvis det ikke er ti minutter - sig hellere 'jeg kommer igen'."

- Det er meget god og relevant indsigt i en patientgruppe, der kan være svær helt at vide, hvordan man skal imødekomme - og vigtig viden ift. hvad man kan gøre for at skabe en god relation, siger personalet.

Sansekassens beroligende effekt

Personalet er særligt glade for modtagelsen af sansekassen. I 2021 udviklede Psykiatrien "sansekasser" til somatikken. Den består af forskellige artefakter som f.eks. en akupunkturring, mandalabøger, kortspil, chili-vingummier og en række andre sanselige hjælperedskaber. Alt sammen ting der kan være med til at berolige på forskellige måder og dermed spille en vigtig rolle i behandlingen. 

Ambassadørerne er altid med til at aflevere sansekassen og fortælle om, hvorfor den netop virker for dem. Der er allerede uddelt 20 sansekasser, og i 2023 er vores konsulenter og ambassadører på besøg 12 gange på forskellige akutafdelinger.