29.11.2023

Billedblok - horisontalt (tekstboks) (1).png

Unikt forskningsprojekt

Den femårig bevilling fra Lundbeckfonden skal understøtte VIA 19-studiet, der er fjerde bølge i en langsigtet national undersøgelse. Her er 522 børn af forældre med skizofreni, bipolar lidelse eller ingen af disse sygdomme blevet fulgt af forskerne siden 2013.

"Vi er meget glade og stolte over bevillingen. Den giver os mulighed for at blive endnu klogere på, hvordan psykisk sygdom udvikler sig, og hvad vi kan gøre for at hjælpe de børn og familier, som har det svært," fortæller Aja Neergaard Greve, psykolog ved Aarhus Universitetshospital Psykiatrien og en af projektlederne på VIA-undersøgelsen.

Undersøgelsen er den største af sin slags i verden. Det er et unik tværregionalt samarbejde mellem Afdeling for Psykoser på Aarhus Universitetshospital Psykiatrien, Psykiatrisk Center København og Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center i Region Hovedstaden.

Ny viden om tidlige tegn

Målet er at hjælpe og forebygge sygdomsudvikling hos børn, som er i øget risiko for selv at blive ramt af psykisk sygdom senere i livet.

I VIA 19 inviteres de nu 19-årige unge voksne og deres forældre ind til de samme grundige undersøgelser, de har deltaget i som 7-årige, 11-årige og 15-årige.

Studiet forventes at opstarte omkring sommeren 2024. Resultaterne skal både nu og fremtiden bruges til bedst muligt at hjælpe de familier, der har allermest brug for det.

Du kan læse mere om undersøgelsen på Psykiatriens forskningshjemmeside: Hvordan udvikles psykisk sygdom?