08.02.2022

Jesper og Silke er to af de 32 peer-medarbejdere, der lige nu arbejder på de psykiatriske afdelinger i Region Midtjylland.

Som alle andre medarbejdere har de en ambition om at hjælpe patienter og pårørende gennem en svær tid.

Men som peer-medarbejdere har de et helt særligt redskab med i rygsækken. De har nemlig selv kæmpet med psykisk sygdom. Og nu, hvor de er på den anden side af forløbet, kan de bruge deres erfaringer til at forstå og knytte bånd med patienterne.

"Det kan godt være lidt svært at skulle vente i alt for lang tid. For eksempel hvis man kommer alt for tidligt til en samtale. Eller hvis ens nære pårørende er inde til en samtale, og man skal sidde alene og vente. Så hjælper jeg dem med at fordrive ventetiden. Nogle vil gerne snakke. Andre vil hellere spille et spil."

Jesper

"Nogle gange booker patienter eller pårørende mig til samtaler på bestemte tidspunkter. Men tit går jeg også bare lidt rundt i venteområdet med min vest på, så de kan se, at jeg er klar til at hjælpe dem. Det kan være med alt lige fra at finde vej til at tale med dem om deres konsultation eller sygdom."

Jesper

"Bare det at gå en tur udenfor kan være enormt befriende for patienterne. Så snakker vi om alt, hvad der rører sig. Nogle gange trækker jeg på erfaringer fra mit eget sygdomsforløb. Andre gange handler det bare om at lytte og være til stede."

Silke

Hver morgen holder jeg eller min peer-kollega et morgenmøde med patienterne. Her gennemgår vi dagens program - og vi kan få en føling med, hvordan patienterne har det, og om der er nogen, vi skal holde særligt øje med.

Silke