Gode råd om at vende tilbage til hverdagen. En guide til dig, der er voksen (18+) og indlagt i psykiatrien.
Gå direkte til:
Fra indlagt til udskrevet
Målet med din indlæggelse er, at du får det bedre. Når du på et tidspunkt skal udskrives, kan denne guide forhåbentlig være med til at hjælpe dig godt tilbage til hverdagen.
Teksten er inddelt i tre afsnit. Du kan nøjes med at læse det, der passer til din nuværende situation.
Jeg er indlagt
Du bliver forberedt på din udskrivelse, mens du er indlagt. En del af forberedelsen kan være, at du lægger en plan for tiden efter udskrivelsen, eller at du taler med socialrådgiveren på afsnittet.
Mens du er indlagt, kan du få hjælp af socialrådgiveren på sengeafsnittet.
Socialrådgiveren kan give råd og vejledning om en række emner, fx forsørgelse, problemer i familien, hjemløshed m.m.
Det er også socialrådgiveren, der kan hjælpe dig med at få kontakt til den sagsbehandler i kommunen, som kan støtte dig efter udskrivelsen.
Det er en god ide at lægge en plan for, hvad du skal gøre, hvis du får det dårligt. Det kan du gøre sammen med din kontaktperson eller en fra dit netværk.
I planen kan du for eksempel beskrive dine advarselstegn, hvad der plejer at hjælpe dig med at dæmpe angst og uro, og hvad andre kan gøre for dig.
Da jeg blev udskrevet, var det en stor hjælp, at jeg havde en klar plan for, hvad der skulle ske. Mit råd til dig, der står i samme situation, vil derfor være at få hjælp fra personalet på afsnittet til at planlægge din udskrivelse. I kan fx snakke om, hvilke dag du skal udskrives (er det en hverdag eller op til en weekend?). Hvem du kan række ud til, hvis du får det dårligt. Og hvad du gør i forhold til indkøb (er der nogen, der kan hjælpe dig med at handle, eller skal du bestille levering?).
Jesper, tidligere indlagt
Dit netværk er vigtigt, når du skal tilbage til hverdagen, fordi det kan være sværtat blive udskrevet. Dine professionelle hjælpere, din familie og dine venner kan spille en vigtig rolle.
Prøv eventuelt sammen med din kontaktperson eller en, du har tillid til, at skabedig et overblik over dit netværk: Hvem kan du mødes med? Hvem kan dukontakte, hvis du får det dårligt?
Fortæl det til personalet, hvis du regner med at få behov for hurtig, intensiv behandling, efter at du er blevet udskrevet. På den måde kan de bedst planlægge dit videre forløb.
Nu skal jeg udskrives
Nu er tiden kommet til, at du skal udskrives fra hospitalet. Det kan føles overvældende. Måske er du utryg ved situationen - eller måske er du lettet over at kunne forlade sengeafsnittet. Uanset hvad, er det en stor forandring at blive udskrevet, og forandringer tager tid. Husk derfor at være tålmodig med dig selv i tiden efter udskrivelsen. Det tager tid at vende tilbage til dagligdagen - tag én dag ad gangen.
Inden du bliver udskrevet, kommer du til en samtale om forløbet efter udskrivelsen.
Din kontaktperson skal så vidt muligt med til samtalen. Hvis du har en sagsbehandler i kommunen, kan han eller hun eventuelt inviteres med.
Du må også gerne selv invitere nogen med, som du er tryg ved, fx engod ven eller et familiemedlem.
Hvad taler I om?
Til samtalen kan I tage udgangspunkt i din behandlingsplan. Behandlingsplanen blev udarbejdet af dig, din læge og din kontaktperson på sengeafsnittet, da du blev indlagt (du har fået udleveret en skriftlig kopi).
I kan fx drøfte:
Ved du, hvordan din behandling fortsætter, når du bliver udskrevet?
Har du overblik over din medicin?
Har du overblik over din økonomi?
Er din boligsituation på plads?
Har du et sted at gå hen om dagen, hvis du ikke skal på arbejde?
Har du en aftale med dine venner eller familie om, hvordan de bedst kan støttedig?
Ved du, hvor du kan henvende dig, hvis du begynder at få det dårligt igen?
Jeg er blevet udskrevet
Vær tålmodig og god ved dig selv i tiden efter udskrivelsen. Måske fortsætter du behandling ved egen læge eller på en psykiatrisk klinik. Husk, at du kan få hurtig akut hjælp, hvis du får det værre.
Gå en tur. Mærk vejret, om det regner eller solen skinner. Om det blæser eller er stille. Vær i vejret og træk vejret dybt. Lyt til lydene. Lyt til den musik, der gør dig stærk. Brug kroppen. Brug dine nærmeste. Tro på dig selv. Du kan godt. Du er god nok, som du er.
Zahra, tidligere indlagt i psykiatrien
Det er vigtigt at give sig selv tid og ro efter en udskrivelse. Prøv så vidt muligt at få en afbalanceret kost, en god søvnrytme og motion, det kan for eksempel være en kort gåtur.
Gode råd til en bedre søvn
Animationsfilm med 10 gode råd til en bedre søvn. Filmen er produceret af Region Midtjylland i 2024.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
I lokalpsykiatrien eller på en klinik får du behandling uden at være indlagt. Samtaler (måske i en gruppe) og undervisning i egen sygdom kan også være en del af behandlingen.
Husk at sige til, hvis udfordringerne med at være hjemme igen bliver for svære. Brug din plan og ring efter hjælp, hvis behovet kommer! Det er ikke et nederlag at bede om hjælp igen, og du er helt sikkert det værd!
Anne, tidligere indlagt i psykiatrien
Mange fortsætter behandlingen hos deres egen læge (praktiserende læge). Hvis du skal i behandling hos en privatpraktiserende psykiater, skal du have en henvisning fra din egen læge. Det er også din egen læge, du skal tale med om muligheden for psykologhjælp.
Medicin
Medicin er ofte en vigtig del af den psykiatriske behandling. Det er vigtigt, at du og din egen læge (praktiserende læge) samarbejder omkring, hvordan medicinen virker for netop dig.
Mange får hjælp af en socialrådgiver fra kommunen eller det lokale jobcenter efter udskrivelsen.
Hvis tanken om de daglige gøremål fylder for meget, kan du måske få bostøtte. Du skal snakke med din socialrådgiver i kommunen om muligheden for at få hjælp til at få struktur på hverdagen.
Mere information
En række foreninger tilbyder hjælp, rådgivning og støtte.
Vælg undersiden 'Livet med..', fx "Livet med bipolar lidelse."
På udskrevet.dk kan du finde gode råd og se videoer om at blive udskrevet fra en psykiatrisk afdeling. Du kan også downloade en udskrivningsguide fra Region Hovedstaden og Region Sjælland.
Direkte link til denne side: www.psykiatrien.rm.dk/809823
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.