16.05.2025

Edith Sjørslev er én af de borgere, der oplever, at kampen for at holde overblikket over aftaler og informationsdeling med sine mange kontaktpersoner på tværs af sektorer er en ekstra belastning i en allerede uoverskuelig hverdag. Hun har haft stor glæde af at deltage i et Inddrag Nu-møde, hvor alle hendes kontaktpersoner mødtes.

21-årige Edith Sjørslev kommer en time for sent til dette interview. Det er ikke ond vilje eller fordi hun ikke vil fortælle om sine udfordringer med psykiatriske diagnoser, arbejdsløshed eller tidligere misbrug.

Faktisk er det slet ikke så tosset, at hun kommer for sent, for det er i virkeligheden et meget godt eksempel på, hvad hun selv beskriver som hendes overdrevne tidsoptimisme og udfordring med at holde overblik over aftaler.

- Jeg har enormt svært ved at komme ud ad døren og generelt vurdere, hvor lang tid, jeg skal bruge på for eksempel transport. Jeg er heldig, at jeg altid har været omgivet af meget tolerante mennesker, siger Edith Sjørslev, mens hun sidder i sit lille tag-atelier i Silkeborg Kommunes Kulturhus 1B.

Edith har en række komplicerede udfordringer, der gør det nødvendigt for hende med et par håndfulde kontaktpersoner på tværs af forskellige sektorer. Udover en diagnose med bipolar lidelse, ADHD, der knytter hende til behandlingspsykiatrien, betyder arbejdsløshed en snor til jobcentret og et tidligere misbrug betyder, at hun også bliver støttet med bostøtter og rusmiddel-konsulent fra Socialafdelingen.

Hele tiden stresset

I hverdagen er det Ediths ADHD, der volder de fleste problemer. For den betyder, at det med at overskue hverdagsting som at betale regninger til tiden og overholde aftaler er en stor udfordring.

Når der så ovenikøbet er en stribe af kontaktpersoner, som skal holdes orienteret om, hvilke aftaler Edith har lavet med hhv. jobcenter, social- og behandlingspsykiatrien begynder det for alvor at presse hende.

- Det kan næsten være en ekstra byrde oveni de udfordringer, jeg i forvejen har. Jeg er hele tiden stresset over, om der er noget, jeg har glemt at sige videre, eller om der er aftaler, jeg overser, siger Edith.

Og her kommer Inddrag Nu-møderne ind i billedet. Kort fortalt samarbejder tre afdelinger i Silkeborg Kommune: Beskæftigelses-, Social- og Børne og Familieafdelingen med Regionspsykiatrien Midt om at kunne tilbyde borgere, der som Edith har mange kontaktpersoner, et såkaldt Inddrag Nu-møde.

Her arrangerer en fælles sekretær et to timers-møde med borgeren, borgerens professionelle og evt. private netværk og en mødeleder fra enten kommune eller region uden forudgående kendskab til borgeren.

Ikke længere budbringer

På mødet er det mødelederen, der sikrer, at alle kommer til orde på skift, og at aftaler bliver skrevet op på en tavle. Det gør en stor forskel – især for den borger, der tidligere har skullet være bindeleddet mellem kontaktpersoner. Det fortæller Dania Ragnarsson, der er socialrådgiver i Silkeborg Kommunes Jobcenter og mødeleder i Inddrag Nu – Metoden på Tværs:

- Borgeren oplever en stor lettelse over ikke at skulle være budbringer imellem de forskellige kontakter eller gå og bruge kræfter på, om alle nu har fået de rigtige beskeder, siger Dania Ragnarsson og fortsætter:

- Samtidig bruger vi også en del af mødet på at drøfte de områder, hvor det går godt. Det løfter den person, der er i centrum, at få det udpenslet, at de faktisk udvikler sig og gør det godt.

Hun bliver bakket op af Birgitte Koustrup, der er sygeplejerske og mødeleder i Regionpsykiatrien Midt:

- Vores fornemmeste opgave som mødeleder er, at det menneske, som har udfordringerne, går derfra med en følelse af, at vedkommende ikke har rollen som projektleder på sit eget forløb, og at der er skabt et forum, hvor kontaktpersonerne taler direkte med hinanden, så borgeren ikke skal sikre den deling af viden, siger hun.

 

Fælles ansvar

Edith Sjørslev er glad for, at hendes behandler i regionspsykiatrien tog initiativ til et Inddrag Nu-møde.

- Det har været virkelig rart at få skulderen lidt ned og ikke længere gå rundt og spekulere på, om jeg har fået fortalt de rigtige ting til de rigtige personer. Jeg kan stadig blive i tvivl om, hvilke aftaler, der er blevet lavet, men nu ved jeg, at alle har fået den samme information. Så det er ikke længere kun mit ansvar – det er vi fælles om, siger hun.

Er man borger eller kontaktperson i Silkeborg Kommune eller Regionspsykiatrien Midt og interesseret i muligheden for et Inddrag Nu-møde, kan man læse mere her.

 

 

Edith fortæller om at gå til Inddrag Nu-møder

Hør Edith fortælle hvorfor hun har valgt at gå til Inddrag Nu-møder:

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.