Gode råd til dig, der har skizofreni eller skizotypi

Hvilke muligheder er der for forebyggelse?

Det er vigtigt at forebygge tilbagefald. Det er det især, fordi man ved, at jo flere tilbagefald man har, jo sværere er det at komme sig igen. Forebyggelse handler på mange måder om at mindske stimuli og krav efter en psykotisk episode.

Et vigtigt element i forebyggelse af tilbagefald er inddragelse af din familie i behandlingen. Din familie kan med viden om sygdommen være med til at sikre ro og stabilitet i dit liv.

Det er også vigtigt at inddrage resten af dit netværk. Fx på din uddannelse eller dit arbejde. Kravene til dig skal tilpasses, så der er taget de relevante hensyn.

Hvad kan du selv gøre, hvis du har skizofreni eller skizotypi?

  • Opsøg viden
    Det er vigtigt at lære, hvordan du kan tackle dine symptomer. Det er en god idé at tage imod tilbud om undervisning i sygdommen.
  • Vær bevidst om dine tidlige tegn
    Tegnene er personlige. Det betyder, at alle mennesker har forskellige tidlige tegn. Tidlige tegn på en ny psykose kan bl.a. være, at man før en forværring bliver mere irritabel, isolerer sig og sover mindre. Hvis du har skizotypi, kan et tegn på forværring af din psykiske tilstand være, at du oplever flere mikropsykoser eller isolerer dig mere end normalt.
  • Lav en kriseplan
    I de gode perioder kan du sammen med din behandler nedskrive dine tidlige tegn. Så er du klar over, hvornår du skal søge læge eller anden hjælp. Det er også en god idé, at du sammen med dine nærmeste pårørende aftaler, hvem du taler med, hvis du bliver opmærksom på tegn. Det er her vigtigt, at dine pårørende kender de signaler, der tyder på, at du er i fare for at få et tilbagefald.
  • Lav huskekort
    Notér hvad der virker godt for dig, når du har det skidt. På kortene kan der stå, hvad du skal gøre, når du er i en svær situation. Der kan fx. stå: ”Når jeg overvældes af stemmer, skal jeg gå en tur eller lytte til musik”. Det er en god ide, at du har kortene på dig hele tiden.
  • Følg den medicinske behandling
    Det er vigtigt, at du følger den medicinske behandling i den tid, din behandler anbefaler. Hvis du har tvivl og overvejelser i forhold til din medicin, er det en god idé at tale med din behandler.
  • Sørg for at få en god søvn og sund kost
    Det er vigtigt, at du får en stabil døgnrytme med god søvn og husker dine måltider. Husk at små forandringer gør en forskel. Det kan for eksempel være at spise lidt mere fedtfattigt, drikke lidt mindre cola og en daglig gåtur.
  • Dyrk motion og andre aktiviteter, som interesserer dig
    Det kan være med til at aflede triste tanker og mindske stress og ubehag.
  • Undgå alkohol i større mængder
    Det kan hindre behandlingen i at lykkes. På sigt kan et stort alkoholforbrug give leverskader.
  • Læg pauser og hvile ind i din hverdag
    Det er en rigtig god idé, at du får en struktur i din hverdag, hvor der også er plads til pauser eller til aktiviteter og gode oplevelser, som ikke kræver ret meget af dig.
  • Sæt dig mål, der er realistiske, så oplevelsen bliver positiv
    Tag et skridt ad gangen og øv dig i at skrue forventningerne ned og ikke have for travlt. Hav opmærksomhed på de små sejre, fx at opvasken er taget. Giv dig selv tid - vær tålmodig selvom det kan være hårdt.
  • Brug tanketræning
    Du kan give dig selv tænkeopgaver med passende sværhedsgrad. Kan du ikke koncentrere dig om at læse i en bog, kan du måske se en film eller løse en Sudoku.

Film

Kaspers historie

YouTube-video med Kasper om livet med skizofreni
Åbner i nyt vindue via YouTube.

Som 18-årig fik Kasper stillet diagnosen paranoid skizofreni. I dag er han rask og arbejder på Regionspsykiatrien Gødstrup, hvor han hjælper andre, der er indlagt med psykoser. Se Kaspers historie (åbner via www.tvmidtvest.dk)

Videoen er produceret af TV Midtvest i 2023.

Livet med skizofreni

I denne film kan du høre Lise Lotte og Karen fortælle om, hvordan det er at leve med skizofreni. 

Filmen er produceret af Region Midtjylland i 2021.

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Gode råd til dig med skizofreni

I denne film kan du høre Karen og Lise-Lotte, der begge har skizofreni, komme med gode råd til, hvordan man lever med en psykisk sygdom. Sygeplejerske Anne Mette Schelde giver desuden gode råd til behandlere. 

Filmen er produceret af Region Midtjylland i 2021

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Sådan lever Karen med skizofreni

Mød Karen og hør om hendes hverdag med skizofreni.

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Podcasts

Podcast: Skizofreniens mange ansigter

I podcasten "Skizofreniens mange ansigter" kan du høre Trine, Silas og Heidi fortælle om deres forskellige oplevelser af at få stillet diagnosen skizofreni. I afsnittet bliver der også sat fokus på stigmatisering.

Podcasten er produceret af DR i 2023. 

Podcast: Lad os tale om psykisk sygdom

I podcasten "Lad os tale om psykisk sygdom" kan du høre Benjamin Seemann fortælle om sit liv med hebefren skizofreni.

Podcasten er produceret af  PsykInfo Region Syddanmark & PsykInfo Region Sjælland i 2021. 

Podcast: Recovery

I denne podcast om recovery kan du høre Line Marie og Michael fortælle om deres recovery-proces.

Podcasten er produceret af Region Syddanmark og Region Sjælland i 2020.

Tekst på denne side er opdateret marts 2023 (version 1.05).

Sidst revideret af: Gitte Klaris, psykolog, specialist i psykoterapi, Psykoseteamet, Regionspsykiatrien Midt

Faglig ansvarlig: Charlotte Emborg Mafi, ledende overlæge på Afdeling for Psykoser, Aarhus Universitetshospital Psykiatrien.

Direkte link til vores sider om skizofreni hos voksne: www.skz2.ps.rm.dk