Videomøder for patienter
Det er muligt for dig som patient at aftale videomøde med din behandler. Så kan du via din computer, tablet eller smartphone få behandling hvor som helst. Det eneste krav er, at du har en god internetforbindelse.
Når du holder videomøde, kan du udfylde skemaer, lave øvelser eller vise ting, som du har liggende på din computer, imens I taler sammen.
Videomøder er et supplement til den del af din behandling, hvor du møder op fysisk. Du bestemmer sammen med din behandler, hvor stor en del af din behandling, der kan være videomøder. Du kan altid ombestemme dig, hvis videomøder alligevel ikke er noget for dig.
Et videomøde har flere fordele og kan derfor være et godt supplement til at møde op fysisk.
Er du patient? (eller pårørende)
Er du patient eller pårørende og er blevet inviteret til videokonsultation?
- Forberedelse inden videokonsultation
- Videoopkald via MineAftaler app eller booking.rm.dk
- Videoopkald ved at kopiere/bruge link fra e-boks indkaldelsesbrev
- Videoopkald for pårørende
Support
Har du problemer med at oprette forbindelse eller med billede og lyd, kan du få teknisk hjælp hos Fælles Servicecenter på 70 20 30 48 på hverdage mellem kl. 7 og 16. Har du spørgsmål til din behandling, skal du kontakte afdelingen på hospitalet.
FAQ: FØR videokonsultationen
- Hvad gør jeg, hvis jeg pludselig får det meget dårligt?
- Skal jeg sidde et bestemt sted, når jeg har videokonsultation med hospitalet?
- Hvilket udstyr skal jeg bruge til videokonsultationen?
- Hvordan kan jeg afprøve om mit udstyr virker FØR mødet med hospitalet?
- Tjek at du kan se dig selv på skærmen
- Hvilke browsere kan jeg bruge?
- Hvad gør jeg, hvis forbindelsen er dårlig?
Hvad gør jeg, hvis jeg pludselig får det meget dårligt?
Hvis der opstår en akut forværring af din sygdom, skal du ikke vente på dit videoopkald. Ring til din læge eller vagtlægen, hvis det er uden for normal åbningstid. Har du brug for en ambulance, skal du ringe 112 som normalt.
Skal jeg sidde et bestemt sted, når jeg har videokonsultation med hospitalet?
Sid et sted, hvor du ikke bliver forstyrret. Vær også opmærksom på, at der ikke er direkte sollys på din skærm.
Hvilket udstyr skal jeg bruge til videokonsultationen?
Du kan bruge en computer med kamera. Det kan enten være pc eller mac (browseren skal være Google Chrome eller Safari). Husk, hvis din computer ikke har indbygget kamera, skal du tilslutte et eksternt kamera.
Du kan også bruge smartphone og tablet.
Nogle oplever, at lyden kan svinge i kvalitet. Du kan gøre flere ting: Tjek at lyden at skruet op. Brug et headset/'ørebøffer'/øretelefoner - evt. med mikrofon. Sørg for, der ikke er andre eksterne enheder tilsluttet pc'en.
Hvordan kan jeg afprøve om mit udstyr virker FØR mødet med hospitalet?
Ja. Du kan teste om dit udstyr (lyd og kamera) virker ved at klikke her og lave et testkald.
Hvordan ser jeg selv ud på skærmen?
Ret på dit kamera, så du sidder midt i det lille billede af dig selv på skærmen. Ved indbygget kamera på en bærbar computer kan du justere kameraet ved at ændre på hældningen af computerens skærm (låg). Du skal rykke så tæt på, at den sundhedsfaglige kan se dit ansigt og din overkrop.
Hvilke browsere kan jeg bruge?
Du kan bruge Google Chrome, Microsoft Edge og Safari.
Hvad gør jeg, hvis forbindelsen er dårlig?
Før du går i gang med din videokonsultation er det en god idé at lukke andre programmet på din computer eller smartphone/tablet. Sid et sted, hvor der er god dækning. Har du mulighed for at bruge en kablet forbindelse (netværksstik i computeren), så giver det den bedste forbindelse.
FAQ: Under videokonsultationen
- Jeg har problemer med at kalde op?
- Hvordan kommer jeg i gang med videokonsultationen?
- Hvorfor skal jeg opgive mit cpr-nummer eller mit navn ved videokonsultationens start?
- Hvad gør jeg, hvis der er ekko på lyden?
- Hvad gør jeg, hvis forbindelse ryger, og jeg falder ud af mødet?
- Hvor får jeg hjælp til videokonsultationen?
- Hvad gør jeg, hvis der ikke dukker en behandler op til videokonsultationen?
- Hvad betyder knapperne på din skærm under opkaldet?
- Jeg har klikket på linket og får tilbudt at åbne app. Skal jeg gøre det?
- Jeg kan ikke se mig selv på skærmen under videokonsultationen?
- Jeg har ingen lyd. Hvad gør jeg?
- Hvad gør jeg, hvis forbindelsen ryger, og jeg falder ud af videokonsultationen?
Jeg har problemer med at kalde op?
Oplever du problemer med at koble dig på videokonsultationen, kan du prøve at trykke "Ctrl + F5", når du er inde på siden for videokonsultationen i en Chrome browser. Dette sletter midlertidige filer (cache) og genåbner siden og kan i mange tilfælde løse problemet.
Hvordan kommer jeg i gang med videokonsultationen?
Der er 2 måder. Se vejledning til hvordan du gør her:
- Med appen MineAftaler eller hjemmesiden booking.rm.dk
- Med link der kopieres fra indkaldelsesbrev
Hvorfor skal jeg opgive mit cpr-nummer eller mit navn ved videokonsultationens start?
Af sikkerhedsmæssige årsager skal din behandler starte med at være sikker på, at det er den rette patient, der er med i videokonsultation. Derfor skal du oplyse dit navn eller cpr-nummer. Forbindelsen er sikker, og møderummet bliver låst.
Hvad gør jeg, hvis der er ekko på lyden?
Hvis der er ekko på lyden, kan det skyldes at forbindelsen ikke er helt optimal. Du kan evt. kalde op fra en kablet forbindelse (dvs. netværksstikket sidder i computeren). Ekko kan også skyldes, at du har en mobiltelefon liggende tæt på din skærm. Flyt derfor mobiltelefonen.
Hvad gør jeg, hvis forbindelse ryger, og jeg falder ud af mødet?
Hvis forbindelsen ryger, skal du blot klikke på linket igen. Hvis din behandler har låst jeres møderum, skal du lukkes ind i møderummet igen. Sker det ikke, skal du kontakte afdelingen.
Hvor får jeg hjælp til videokonsultationen?
Hvis du har spørgsmål til det tekniske, kan du få hjælp ved at ringe til Fælles Servicecenter på telefon 70 20 30 48.
Spørgsmål om din behandling, skal du rette til din afdeling på hospitalet. Du kan se mere i dit indkaldelsesbrev.Hvis du har behov for akut lægehjælp, skal du ikke vente til du har videomøde, men kontakte din afdeling.
Hvad gør jeg, hvis der ikke dukker en behandler op til videokonsultationen?
Linket du har fået i dit indkaldelsesbrev virker kun på det tidspunkt, du har aftalt med afdelingen, og som fremgår af dit indkaldelsesbrev. Hvis du logger på videokonsultationen før din behandler, vil der stå ’Afventer mødeleder’ på skærmen og en stemme siger: 'Waiting for the conference host to join'. Det svarer til, at du sidder i et venteværelse hos lægen. Hvis din behandler ikke dukker op til videokonsultationen, skal du ringe til afdelingen.
Hvad betyder knapperne på din skærm under opkaldet?
Du har enten to eller tre knapper, når du er inde i videoopkaldet. Et rødt rør (hvor du kan lægge på) og en blå mikrofon (hvor du kan slukke for din lyd). Hvis du kobler dig på via pc, er der en 3. knap med en skærm, den skal du undgå at klikke på. Hvis du alligevel klikker på den, får du at vide, at det kræver et plugin.
Jeg har klikket på linket og får tilbudt at åbne app. Skal jeg gøre det?
Nej. Hvis du bruger smartphone eller tablet, hvor du har fået adgang til mødet ved at klikke på et link, skal du IKKE vælge Åbn. Du skal i stedet trykke på det lille kryds til venstre, så tilbud om app forsvinder. Hvis du klikker på Åbn, bliver du koblet ud af møderummet og skal starte forfra med at klikke på linket.
Jeg kan ikke se mig selv på skærmen under videokonsultationen?
Du skal huske at give lov til, at appen til at afvikle videokonsultationen må bruge din pc eller smartphones mikrofon og kamera. Det gør du ved at trykke tillad, når appen beder om lov til at få adgang til dit udstyr.
Jeg har ingen lyd. Hvad gør jeg?
Du skal huske at give lov til, at appen til at afvikle videokonsultationen må bruge din pc eller smartphones mikrofon og kamera. Det gør du ved at trykke 'Tillad', når appen beder om lov til at få adgang til dit udstyr. Hold også øje med, at der ikke er kryds over den blå mikrofon. Tjek desuden, at der er skruet op for lyden på din computer eller din smartphone/tablet. Det er en fordel at bruge øretelefoner/headset/ørebøffer gerne med indbygget mikrofon. Tjek også, at der ikke er andre eksterne enheder forbundet til din computer eller smartphone/tablet, der kan forstyrre.
Hvad gør jeg, hvis forbindelsen ryger, og jeg falder ud af videokonsultationen?
Hvis forbindelsen ryger, skal du gå ind på samme måde, som da videokonsultationen startede. Møderummet er stadig låst, så den sundhedsfaglige skal lukke dig ind i videomøderummet igen. Sker dette ikke efter nogle minutter, bør du ringe til afdelingen.
Remind - et værktøj til at støtte dig i din behandling
I Psykiatrien har vi også programmet Remind, der er et værktøj, som støtter behandlingen af dig som patient. Remind bliver brugt i mindre grad, men kan stadig være en løsning for nogle patienter.
I Remind kan man også have videomøder med sin behandler.
Man kan også få en app, der kan give advarsler for ting, man skal huske, samt indeholde et katalog af øvelser, der er tilpasset ens eget behov.
For at benytte Remind, skal du have enten en PC eller Mac med kamera og gerne et headset eller en tablet eller ensmartphone (Android eller iOs, ikke windows).
Oprettelse
Bed din behandler om at oprette dig som bruger af Remind. Du skal underskrive en samtykkeerklæring for at kunne benytte systemet.
Her finder du vores samtykkeerklæring for voksne og samtykkeerklæring for børn.
Når din behandler har oprettet dig, modtager du en mail med dit brugernavn og adgangskode. Du er nu klar til at logge på systemet.
Kom i gang med Remind
Hent vejledningen til at komme i gang med første samtale i Remind enten på din pc, tablet eller smartphone. Hvis du kun har adgang til en arbejdspc, så anbefaler vi at anvende en tablet eller smartphone på grund af tekniske udfordringer med Google Chrome og firewall'en på en arbejdspc.
Flere vejledninger:
Hvad kan Remind ellers?
Remind er mere end bare videomøder med din behandler. Det er også en række værktøjer, der støtter dig og giver struktur på din behandling. Det fungerer både på pc, Mac, smartphone og tablet (Både iOS og Android). Du skal oprettes i Remind for at kunne anvende det, men systemet er gratis at anvende for dig som patient.
Kommuniker sikkert med din behandler
Du kan skrive sikre beskeder i Remind. Du kan vælge at få en mail eller en notifikation på din telefon, når der er kommet en ny besked. Din behandler får besked om, at der er kommet en ny besked.
Besked-funktionen kan ikke bruges til akutte beskeder. Hvis du har akut brug for hjælp, skal du derfor ringe til det nummer, du har fået udleveret ved henvisningen til psykiatrien.
Struktur på din hverdag
Du har mulighed for at få hjælp til at få struktur på din hverdag. Med kalenderen i Remind kan du sammen med din behandler få hjælp til at planlægge din hverdag, og få app'en til at komme med påmindelser om det du skal huske på de rette tidspunkter.
Et katalog af øvelser specielt til dig
I "Mine aktiviteter" i Remind har din behandler mulighed for at give dig forskellige øvelser på lyd og video, der kan hjælpe dig med at få styr på dine tanker og følelser.
De skemaer din behandler plejer at give dig på papir, har du nu også mulighed for at få i en digital version, så du kan arbejde med dem på en tablet eller en pc og som du kan have dem med dig på telefonen, når du har brug for dem. Her er et lille udsnit af de skemaer, vi allerede har digitaliseret.
- Mestringsskemaer
- Tic-håndterings-skemaer
- Vurdering af stemningslejet for bipolare
- Selvvurderingsskemaer vedr. psykose
Hjælp til at nå dine mål
"Mål-modulet" i Remind giver dig mulighed for sammen med din behandler at opstille dine mål og de delmål, der skal til for at nå målene. Ved hjælp af kalenderen kan du også løbende blive mindet om at vurdere, hvordan det går med at opnå dine mål/delmål.
Få vist din fremgang i en graf
Når du jævnligt udfylder skemaer, der indeholder tal eller vurderinger, kan du på en eller flere grafer få et overblik over, hvordan din udvikling er over en længere periode, og du og din behandler kan ud fra denne udvikling tale om, hvad der skal til for at du kan nå dine mål. Det ser du i "Resultat-modulet".
Alle dine vigtigste livliner samlet ét sted
I "Akutmodulet" i Remind kan du samle alle de vigtigste ting, så du kun skal kigge et sted, hvis du får det skidt.
Det kunne være en pdf af den strategi, du har udarbejdet sammen med din behandler for at kunne håndtere en bestemt følelse eller situation.
Det kunne også være en beroligende lydfil, som du ved plejer at hjælpe dig.
Eller et billede af noget, som du har kært, og som gør dig glad at tænke på.
Akutmodulet ligger lokalt på din telefon, så selvom du ikke har internetforbindelse, kan du alligevel hente dine vigtigste livliner, når du har brug for det.
Fortæl om din hverdag
Du kan skrive dagbog i Remind, hvor du fx kan beskrive, hvad der har været godt og hvad der har været mindre godt i dagens løb. Du har også mulighed for at vedhæfte dokumenter af forskellig art.
Din behandler har adgang til din dagbog, så du bør kun skrive ting, som du gerne vil have, at din behandler skal se og hjælpe dig med. Det kan også anvendes som et dialogværktøj, hvor behandleren også skriver i dagbogen og vedhæfter dokumenter, som du har brug for.
Dit Remind - mulighed for individuel tilpasning
Remind kan tilpasses til dit behov. Sammen med din behandler finder I ud af, hvad der giver mest mening for at hjælpe dig med din udfordring.