23. oktober 2017

Forskning fra Australien viser gode resultater ved brug af apps, der har til formål at hjælpe depressionslidende.

Brugen af smartphone-apps kan markant reducere depressive symptomer hos personer, der lider af blandt andet depression, angst, bipolar lidelse og søvnløshed.


Dette er konklusionen på en undersøgelse ledt af australske forskere, der involverede mere end 3400 personer af forskellige aldre og køn. Forskerne foretog 18 randomiserede kontrolforsøg, der undersøgte 22 forskellige behandlingsapps.


Der er tale om apps udviklet særligt til behandling af depression, som kan anvende principper fra blandt andet mindfulness, kognitiv adfærdsterapi og humørmonitorering. De apps, der viste sig mest effektive, var dem, der fungerede i sig selv uafhængigt af feedback fra en kliniker.


Blandt de undersøgte apps var for eksempel:
MoodHacker, der med udgangspunkt i kognitiv adfærdsterapi lader brugeren spore sit humør og hjælper med at udvikle bedre vaner
MyCompass, der følger brugerens humør og symptomer og lærer vedkommende teknikker til at håndtere dem
SuperBetter, der bruger en spillignende tilgang til at motivere brugeren til bedre vaner i hverdagen


Den store udbredelse af smartphones gør disse apps til et lovende værktøj til at gøre depressionsbehandling mere udbredt og tilgængeligt. Især unge kan forventes at have en smartphone, og de udgør en gruppe, der i stigende grad rammes af depression.


Det er dog for tidligt til at afgøre om apps kan erstatte traditionel terapi eller reducere behovet for medicinsk behandling. Det skal også undersøges præcis hvilke apps, der har den bedste effekt og som behandlere sikkert kan anbefale patienter.

 

Kilde: ScienceDaily