12. december 2017

Forskning peger på at stoffet octacosanol, der findes i blandt andet sukkerør, kan afhjælpe stressrelateret søvnleshed.

En ny undersøgelse viser, at stoffet octacosanol kan reducere både stress og relateret søvnløshed. Det er et stof, der findes naturligt i store forekomster i blandt andet sukkerrør, risklid, hvedekimolie og bivoks. Stoffet anvendes allerede i andre medicinske behandlinger, blandt andet til at sænke kolesterol.


Octacosanol adskiller sig fra eksempelvis sovepiller, ved at det særligt behandler stress-aspektet af søvnløshed, samt at det ikke har vist sig at medføre bivirkninger.


Undersøgelsen er foretaget af en forskningsgruppe fra et søvninstitut ved det japanske Tsukuba Universitet. Konklusionerne om stoffet er draget fra undersøgelser af mus udsat for mild stress. Der er behov for yderligere kliniske studier, der undersøger virkningen på mennesker.


Søvnløshed er et udbredt problem, der har seriøse konsekvenser for ens helbred. "Vi står midt i en katastrofal epidemi af søvnmangel og søvnløshed, som har langt alvorligere konsekvenser, end de fleste af os kan forestille os," lyder det fra Matthew Walker, en ekspert i området. Walker er direktør i Center for Human Sleep Science, professor i psykologi og neurovidenskab ved University of California i Berkeley og har lige udgivet en bog om problemet; "Why We Sleep: The New Science of Sleep and Dreams".


Vedvarende søvnmangel kan kædes tæt sammen med kortere levetid, da det kan øge risikoen for blandt andet hjerteanfald, blodpropper i hjernen og kræft. Derudover gør for lidt søvn os også sløvere, og kan for eksempel kædes sammen med øget risiko for uheld i trafikken.

 

Kilder: ScienceDaily, Berlingske