17. oktober 2016

Projektet "Bravemind" i USA behandler veteraner med post-traumatisk belastningsreaktion (PTSD) med virtual reality.

På Institut for Creative Technologies ved University of Southern California har forskere udviklet et virtual reality terapiværktøj, der simulerer krigssituationer i Irak og Afghanistan.

Simulationen bruges som eksponeringsterapi, der kort sagt går ud på at føre personen med PTSD tilbage til den ubehagelige hændelse under krigen og konfrontere den. Her arbejder man med at udsætte patienten for sin frygt i et sikkert miljø for gradvist at få en større følelse af kontrol, samt få et mere realistisk syn på traumet og tilpasse sin reaktion derefter.

I kampens digitale hede

I Bravemind konfronterer patienten sine traumatiske minder i den virtuelle verden i samarbejde med en trænet psykolog. Simulationen har flere forskellige scenarier i mellemøstlige byer og ørkener.

Psykologen kan via et kontrolpanel udløse diverse begivenheder i det virtuelle miljø - dermed kan forløbet skræddersyes til den enkelte patient. Derfor kræver det også, at behandleren er fuldt uddannet i både eksponeringsterapi og Bravemind interfacet.

Ifølge Skip Rizzo, projektleder på Bravemind, henvender simulationen sig til de unge macho-mænd, der kan findes i militæret. De har ofte nemmere ved at tage imod et digitalt "spil" som behandlingsform i stedet for at modtage traditionel behandling.

I psykiatrien i Region Midtjylland er det Klinik for PTSD og Transkulturel Psykiatri, der behandler patienter med PTSD. Her bruger de også eksponeringsterapi som behandlingsform - indtil videre dog uden virtual reality!

Kilder:

Se også Region Midtjyllands patientsider om PTSD.