Autisme kan ikke behandles som en sygdom, der kan helbredes. Indsatsen vil ofte være specialpædagogisk støtte, som gør det muligt at skabe et godt liv med autisme. Ved at forstå autisme som et handicap, opstår der et delt fokus, som er gavnligt for indsatsen:
- individets forudsætninger for læring og udvikling
- samfundets indretning, hvor barrierer for autistisk deltagelse nedbrydes og miljøer tilpasses, så autistiske mennesker kan indgå i samfundet og opretholde en hverdag med høj trivsel
Formålet med en specialpædagogisk indsats vil oftest helt overordnet være at støtte personen til at opnå øget livskvalitet, selvstændighed og inklusion i samfundet. Det er derfor en vigtig del af den specialpædagogiske indsats, at støtte den enkelte til at finde en meningsfuld plads i samfundet, at få opbygget en nuanceret selvforståelse og et godt selvværd. Det er afgørende, at den specialpædagogiske indsats altid tilpasses den enkeltes individuelle forudsætninger og vedkommendes motivation, ønsker og drømme. Den specialpædagogiske indsats vil derfor se forskellig ud fra person til person.
Enhver specialpædagogisk indsats bør i så vid udstrækning som overhovedet muligt tilrettelægges i samarbejde med det enkelte menneske og tage udgangspunkt i tre grundlæggende elementer:
- En undersøgelse af personens egne perspektiver og individuelle forudsætninger
- En plan for udvikling der tager udgangspunkt i personens motivation
- En plan for hvilke strategier der kan kompensere for vanskeligheder og barrierer
Tillidsfulde, autentiske og trygge relationer til de professionelle personer, man som autistisk voksen samarbejder med er helt afgørende nøgleord i den specialpædagogiske indsats.
Når der skal kompenseres for de vanskeligheder, der kan følge med autisme, er forudsigelighed og overblik som oftest væsentligt. Forudsigelighed kan give personen med autisme en afgørende følelse af at have kontrol over sit liv, reducere stressniveauet og skabe mulighed for en oplevelse af sammenhæng i hverdagen og ikke mindst en oplevelse af størst mulig grad af selvstændighed. Det er afgørende at denne forudsigelighed skabes i samarbejde med den enkelte og altid med udgangspunkt i den viden man har om den enkeltes egne ønsker for hverdagen. Nedenstående kan bidrage til at skabe forudsigelighed i en uforudsigelig verden:
- Synliggør det som ikke er konkret, det kan fx være rækkefølger, sekvenser, rutiner mv. og styrk på den måde overblik og fleksibilitet hos den enkelte.
- Synliggør detaljerne, så de fremstår som en del af en helhed, fx ved at tilbyde personen konkrete og visuelle beskrivelser af sammenhænge og på den måde hjælpe til at opnå forståelse og mening.
- Synliggør meningen med de igangværende aktiviteter.
For mange voksne med autisme kan det derudover være gavnligt at få støtte til at forstå egne og andre menneskers adfærd, tanker og følelser. Det kan fx være i form af støtte til at oversætte den neurotypiske (ikke-autistiske) kommunikation til en mere autismevenlig kommunikation.
Der findes aktuelt ingen medicinske behandlingsmuligheder i forhold til at mindske de grundlæggende vanskeligheder ved autisme. Medicinsk behandling anvendes kun i de tilfælde, hvor de ledsagende psykiske eller fysiske tilstande er behandlingskrævende.