20.01.2017

Der bliver bygget til den helt store guldmedalje på den psykiatriske afdeling på Det Nye Universitetshospital i Skejby. Overalt er der håndværkere i gang med alt fra gipsplader til gulvstøbning.

Det kan godt minde lidt om en myretue, når man kommer som udenforstående. Alle steder er folk i gang med noget forskelligt - og det kan være svært at overskue, hvad der egentlig sker. Heldigvis er der folk, der har styr på den slags - og på, om det der bliver lavet, bliver lavet ordentligt. 

For hver gang, man er færdig med et område af byggeriet, bliver det testet for at se, om det nu også virker, som det skal.

Torsdag d 19. januar var turen nået til en gårdhave i psykiatrien. Ét er nemlig, at gårdhaven bliver behagelig at være i. Noget ganske andet er, om den også er det, der på psykiatrisprog hedder rømningssikker. Det betyder i al sin enkelthed, om fremtidige patienter kan stikke af, når de skal ud og trække frisk luft i gårdhaven alene.

For at teste byggeriet bedst muligt, havde man inviteret gæster. Nemlig Thomas og Thomas fra Århus Klatreklub.

Kun Spiderman har en chance

Mens to gange Thomas gør sig klar og får snakket om, hvilken klatrerute de skal vælge, bliver der fulgt interesseret med fra gården. En snes byggekyndige og andre med tilknytning til byggeriet venter spændt. Hvis alt går som det skal, skulle Thomas og Thomas gerne give op og erklære gården for flugtsikret. Gør de det, er alt som det skal være og byggeriet kan fortsætte.

Hvis klatrerne mod forventning kan forcere murene, skal der bygges om. 

To gange Thomas er på forhånd skeptiske. Ikke over sikkerheden, men over mulighederne for at få en god klatretur.

- De materialer, der er valgt, er dårlige at klatre på. Vinduesrammerne er enormt glatte og svære at stemme i mod, når man skal op. Og så er der ingen fremspring at tage fat i, vurderer de og spænder sig i klatresele og går i gang.

Få minutter senere er det tydeligt, at de to fritids-spidermen har vurderet korrekt. De lykkedes ingen af dem at forcere det første vindue. Hverken i første, andet eller tredje forsøg. Faktisk vurderer de, at der kun er ganske få mennesker i verden – og her taler vi eliten inden for klatring – der vil kunne komme op over det første vinduesparti. Og selv om det skulle lykkedes er der endnu et vindue, der skal passeres, før der venter to meter helt bar mur.

Med andre ord er vi nede på ganske få mennesker, der vil have en chance for at stikke af fra gårdhaven.

Udseende og sikkerhed betyder noget

Testen slutter hurtigt og med det ønskede resultat. Thomas og Thomas måtte give op. Den del af byggeriet, der handler om flugtsikkerhed er godkendt.

De to klatrere fortæller, at der er en sidegevinst ved byggeriet, som arkitekterne måske ikke har haft med i overvejelserne, når det handler om flugt.

- Når man står i gården, er det svært at få øje på noget, der giver en lyst til at klatre. Nogle gange kan man se en mur, hvor man tænker – kunne man måske hoppe op og tage fat i den karm, møve sig videre op og så nå en sålbænk? Det kan godt give lyst til at prøve at klatre. Sådan er det langt fra her. Her tænker man ikke umiddelbart, at det er forsøget værd. Og det er det virkelig heller ikke, fortæller Thomas og Thomas, mens de pakker reb og klatreudstyr sammen.

En anden ting, som klatrerne måske ikke tænker på, er, at materialerne som er umulige at klatre på også sidder ualmindelig godt fast. Det vil sige, at man ikke kan få en vinduesramme eller en sålbænk vredet af og bruge til at angribe en ansat eller patient med.

Det betyder et styks glad byggeleder, der nu kan fortsætte med at få gårdhaven gjort færdig.