Når man er ung og har ondt i sjælen, er det bestemt ikke altid, at man har lige let ved at slappe af, styre tankerne eller få snakket ud om det der rør sig inden i.

På Holmstrupgaard, en institution for den type unge, har man netop indviet et rum, der skal gøre det lettere at falde ned og åbne op. Et sanserum kalder de det.

Et helt hvidt rum der består af en vandseng med indbygget massage, en projektor, et lydanlæg, en kugledyne og så en ganske særlig stol, som vi vender tilbage til. Og lad det bare være sagt med det samme, da jeg hørte om rummet, var min umiddelbare tanke: hvad er nu det for noget flip? Et indtryk, der blev forstærket, da jeg gik ind i det lille rum, der er placeret i en lækkert ombygget skurvogn under nogle skyggefulde træer. For hvad godt kan en seng, et forstørret fjernsyn, en stereoanlæg egentlig gøre ved en ung med ondt i sjælen?

Jeg var dårligt kommet ind i sanserummet før en ansat og en ung elev fra Holmstrupgaard kom ind i rummet. Den unge var tydeligvis oppe at køre og havde det ikke godt. Med et stift kropsprog og sammenknebne øjne var det tydeligt, at her var en ung elev, der ikke havde den bedste formiddag.

- Prøv lige at lægge dig ned her, så pakker jeg dig ind, smilede den ansatte til eleven.

Heldigvis indvilligede eleven. Og så skal jeg da lige love for at mine fordomme om rummet blev gjort til skamme. Der gik ikke engang to minutter, før seng, dyne og den video af en solopgang med inkluderet fuglesang over en svensk ødemark havde gjort underværker. Eleven smilede og opfordrede mig småpludrende og belevent til at prøve stolen i hjørnet.

Jeg takkede ja - satte mig og blev pakket ind. Stolen er en kuglestol, der ligesom dynen er fyldt med kugler, der er en anelse større end en bordtennisbold. Stolen har så at sige vinger – fire styks, der kan foldes op omkring den, der sidder i den. På den måde bliver man helt pakket ind og de tunge kugler får på mærkværdigvis en til at slappehelt af.

- Det er som at få et langt kram – bare uden at blive holdt fast, ikke, reflekterede eleven ovre fra vandsengen.

En meget nøjagtig beskrivelse. Og mens vi lå og sad der – under hver vores samling af afslappende kugler, begyndte vi at snakke om rummet. Eleven havde haft samme tanke som jeg havde – at rummet var noget flip.

- Men det er noget af det dummeste, jeg nogen sinde har tænkt. Det her rum vil jeg rigtig gerne bruge. Det er så dejligt at slappe af uden at skulle gøre andet end ligge stille.

Mit svar blev et langt, men helt oprigtigt: mmmmm.

 

Dimseting og sansesortering

Efter yderligere fem minutters småpludren og total nydelse besluttede eleven og jeg at bytte plads. Og mens vandsengen masserede min ømme lænd og nakke – og den svenske solopgang var blevet udskiftet med en stille elvs saglige rislen, kom jeg til at tænke på, at alle mennesker har fortjent en tur i et sanserum.

- Det var også det vi tænkte, da vi første gang hørte om sådan et rum. Vi blev inspireret af andre steder i psykiatrien, der har noget der ligner, og jeg er slet ikke i tvivl om, at rummet  bliver en succes, fortæller en af initiativtagerne til, at rumme lev en realitet.

- Enig, smiler eleven, der er på vej op fra stolen og tilbage på skolen.

Jeg får også arbejdet mig ud fra den 9 klio tunge dyne og får tid til at se nærmere på resten af rummet.

Rummet indeholder nemlig andet end stol, seng, lyd og levende billeder. Man kan regulere lyset, både i farve og lysstyrke – og så kan man vælge at bruge det, der kaldes dimseting. En række ting, der ligner avanceret hundelegetøj og små bolde med pigge på. Dimsetingene har samme egenskab som seng og stol: de får en til at slappe af og tænke på noget andet end dagens til tider evindelige trommerum. En tanke slår mig:

- Er der ikke fare for, at alle de her påvirkninger bliver for meget på en gang?

- Jo, og der er bestemt heller ikke nogen der siger, at man skal bruge det hele. Hvis en elev har brug for at ligge i en seng i mørke, er det det vi gør. Har man brug for massage, fuglesang, dæmpet lys og dimseting på en gang, er det det vi gør. Sanserummet er ikke bare én slags løsning på mange forskellige udfordringer. Det er en mulighed for at skabe det rum den enkelte har brug for på et givent tidspunkt, forklarer initiativtageren.

Det giver ualmindelig god mening med sådan et sanserum. Faktisk så god, at jeg allerede ved, hvad der skal stå på min ønskeseddel til jul. Jeg ønsker mig sådan en stol med kuglevinger. Det vil være skønt at sidde i sådan en, når verden har været for hektisk. Og hvor vil det dog være fantastisk, at kunne placere sin egen gennemsnitligt irriterende teenager i sådan en stol, når hormonerne kammer over og alting er forkert.

Tillykke til Holmstrupgaards elever, ansatte og beboere med det nye rum.

 

Fakta

Holmstrupgård er et socialpsykiatrisk specialområde for unge i alderen 14-23 og voksne i alderen 18-30 med spiseforstyrrelser.

Holmstrupgård har en driftsaftale med Region Midtjylland, men er i øvrigt en selvejende institution under foreningen Jysk Børneforsorg/Fredehjem.

 

Det er ualmindelig rart at ligge i en vandseng med massage og kugledyne.

I løbet af nul komma fem er man helt nede i gear og har tid til at slappe helt, helt af 

 

 

 Det er en ubetinget fryd at være i sanserummet.

 

 

 Sanserummets indvielse blev fejret med alkoholfri bobler, frugt og masser af spørgsmål og test.