Blusset under gryderne i det gamle centralkøkken i Risskov er nu endegyldigt slukkede. Minderne lever dog i bedste velgående – ikke mindst hos en familie, der i fem generationer har haft det psykiatriske hospital i Risskov som omdrejningspunkt for deres liv.

Forfatteren til denne artikel mødte 80-årige Bente Grøn-Nielsen og hendes datter 54-årige Anette Thierry, og lod dem bladre i familiens fotoalbum. Bente Grøn-Nielsen er i dag pensioneret, mens Anette Thierry arbejder som økonoma i Centralkøkkenet i Skejby. Sidste år kunne hun fejre 30 års jubilæum som ansat i Centralkøkkenet i Risskov.

- Det er nok deres private have, hvis man kan kalde det en have, bemærker Bente Grøn-Nielsen og peger på et foto af den lille gård, der i sin tid hørte til portnerboligen. Det var her hendes bedstefar Anders Andersen gjorde tjeneste som portner fra 1906, indtil han blev pensioneret i årene omkring udbruddet af anden verdenskrig. 


Startede som vaskerikarl

Anders Andersen kom til hospitalet i Risskov allerede omkring 1902, hvor han blev ansat som karl i vaskeriet. Her arbejdede han, da han søgte jobbet som portner. Årslønnen for en portner var i øvrigt på 800 kroner i 1906. I nutidskroner ville det svare til 58.000 kroner.

Bente Grøn-Nielsen vender et blad i fotoalbummet og peger på et billede af en smilende kvinde med hvidt forklæde og en stor kageruller under armen.

- Det er min mor, bemærker hun.

- Hun var født udenfor ægteskab og levede en omtumlet tilværelse de første år, fordi min bedstemor rejste fra job til job, indtil hun blev ansat som husbestyrerinde hos min bedstefar. De to blev senere gift og flyttede sammen i portnerboligen, fortæller Bente Grøn-Nielsen.

- Det blev et bedre liv for både hende og min bedstemor, da de slog sig ned her. Der kom mere ro på, da de ikke længere skulle flytte fra hus til hus, siger hun og smiler ved mindet. 

20181002_135405_017.jpg

Endnu en side bliver vendt i familiens fotoalbum. Foto: Jan Hallin 


Uddannede sig til konditor

Bente Grøn-Nielsens mor, Kristine Sørensen, voksede altså op i portnerboligen i Risskov, hvor vagtstuen var indrettet i forlængelse af familiens private bolig. Den gang var der hegn hele vejen rundt om hospitalet og to fuldmurede søjler, der udgjorde porten, som al trafik skulle igennem.

Som 20-årig fik Kristine Sørensen arbejde som køkken- og stuepige på hospitalet. Hendes store interesse var at bage – derfor kagerullen på billedet i familiealbummet. Senere opsagde hun pladsen og gik i lære som konditor inde i Aarhus.

Uden at vide det efterlod hun sig et spor på hospitalet, som patienterne nyder godt af i dag. Mere om det senere…


Var feriebarn på hospitalet

Bente Grøn-Nielsen blev født i 1938 og voksede op på Trøjborg. Begge hendes forældre arbejdede meget, så når der var ferie, blev hun sat i pleje hos bedsteforældrene i Risskov.

Hun har kun svage erindringer om livet i portnerboligen, da hendes bedstefar blev pensioneret, mens hun endnu var ganske lille. Bedsteforældrene flyttede derefter til et hus på Lerbækvej cirka 300 meter fra hospitalet. Det er herfra, hun har de fleste barndomsminder.

 

20181001-140802_p1_520x340.jpg
Bente Grøn-Nielsen som barn foran porten på hospitalet i Risskov. Privatfoto 

 

- Mine bedsteforældre begyndte at tage patienter i familiepleje. De boede i kælderen og var en del af familien. For eksempel var de med til mine bedsteforældres sølvbryllup, fortæller Bente Grøn-Nielsen malende, mens hun understøtter fortællingen med billederne i albummet.

- Det var søde og rare mennesker. Mange af dem kan jeg stadig huske. Især én der hed Møller, der hjalp min bedstemor med at vaske op og skrælle kartofler. Han hjalp også min bedstefar med at ordne haven, fortæller hun.

Bente Grøn-Nielsen bladrer op i albummet og finder et foto af Møller, hvor han sidder ved et havebord sammen med bedsteforældrene. På billedet er den kraftige mand er iført nålestribet jakkesæt og har en cigar i mundvigen. 

Udklip15_540x270.png
Anette Thierry peger på billedet af patienten Møller, der boede i hendes oldeforældres hus på Lerbækvej. Foto: Jan Hallin 


Buschaufføren sagde 'hyp'

Endnu et blad bliver vendt i familiealbummet med de sorthvide fotografier.

- Det må så være helt uden for. Kan du se hestevognen, spørger Anette Thierry.

- Det må have været lige før hesten blev skiftet ud med en bus, siger Bente Grøn-Nielsen.

Vognen tilhørte hospitalet og blev brugt til at køre patienterne i, når de skulle på udflugt. Bente Grøn-Nielsen fortæller en anekdote om kusken, der blev omskolet til buschauffør, men som ikke helt kunne gøre sig fri af de gamle vaner.

- Så når bussen skulle køre, sagde han 'hyp', griner hun.

Anders Andersen døde i 1957 i en alder af 84 år. Bente Grøn-Nielsens bedstemor døde fire år senere. Bente Grøn-Nielsen var tæt ved at købe huset på Lerbækvej, der for hende rummede mange gode minder. Men hun valgte alligevel at springe fra i sidste øjeblik. 

20181001-140802_p3.jpg

Bente Grøn-Nielsens bedsteforældre i haven på Lerbækvej. Privatfoto 


Kom til Risskov ved et tilfælde

Familiens næste repræsentant på hospitalet i Risskov var ikke Bente Grøn-Nielsen, men hendes datter Anette Thierry, der blev ansat som nyuddannet økonoma i 1988.

- På det tidspunkt tænkte jeg ikke over min families relationer til stedet. Jeg søgte bare et job, der var slået op samtidig med, at jeg også søgte stillinger i Silkeborg og Aarhus, fortæller hun.

Bevidstheden kom først flere år senere, da jeg snakkede med min bedstemor om det, og hun begyndte at fortælle anekdoter. Det var for eksempel om dengang, hvor tjenestepigerne skummede fløden fra mælkejungerne og de sad i kælderen og mæskede sig i jordbær fra hospitalets køkkenhave, griner Anette Thierry.

Hendes opgaver har gennem årene vekslet mellem menuplanlægning, indkøb, sikkerheds-arbejde, it og prissætning. Hendes hovedopgaver i dag er indkøb, IT-opgaver og prissætning. Derudover medvirker hun ved fødevareudbud som repræsentant for alle sygehuskøkkener i Region Midtjylland.


Har fejret 30 års jubilæum

Anette Thierry kunne sidste år fejre sit 30 års jubilæum i Centralkøkkenet.

- Det har været nogle spændende år, fordi det har været en arbejdsplads under konstant udvikling. Da jeg kom hertil lavede vi mad til nærved 1000 mennesker. Men allerede samme år faldt antallet af patienter drastisk, fortæller Anette Thierry med alvor i stemmen.

Hospitalskøkkenerne blev lukket på Marselis Hospital, Ortopædisk Hospital og Fødselsstiftelsen, og aktiviteterne blev samlet i Risskov, der fik den nu pensionerede Ole Hoffmann som chef.

- Ole var en fantastisk chef, der var et skridt foran hele tiden. F.eks. medvirkede han til, at vi kom til at lave mad til Skejby Sygehus. Det viste sig at være en fremtidssikring, siger hun.

- Hans utraditionelle tilgang har gjort det sjovere at være patient, tror jeg. Der er kommet flere retter på menukortet, og vi har fejret mærkedage som for eksempel dronningens fødselsdag, hvor der blev serveret flødeskumslagkage med flag i, fortæller hun indlevende. 

 

20181002_144604.jpg

Anette Thierry og Bente Grøn-Nielsen på besøg i det nu lukkede centralkøkken.


Vikar med skrællekniv

Anette Thierrys mor, Bente Grøn-Nielsen, oplevede også i en kort periode at være ansat i hospitalets køkken. Det var midt i 90'erne, hvor hun vikarierede i grøntafdelingen i et halvt års tid. De to har dog aldrig holdt kaffepause sammen. Tilfældet ville nemlig, at Anette Thierry var på barselsorlov med sit første barn i den periode.

Kaffe har hun til gengæld drukket sammen med bonusdatteren Camilla, der under sin studietid på Århus Universitet for et par år siden havde studiejob som weekendafløser i køkkenet.

Seneste skud på generationsstammen er svigersønnen Daniel, der aktuelt har et studiejob i køkkenet og som netop er fulgt med de øvrige medarbejdere til Skejby.

- Det har været rigtigt fint at arbejde sammen med både Camilla og Daniel, men det har været vigtigt for mig at holde det private og det professionelle adskilt. Så hvis der har været noget, de var utilfredse med, så har jeg bedt dem om, at gå til deres nærmeste leder, fortæller Anette Thierry, der heller ikke har haft indflydelse på ansættelsen af de to.


Opskrift lever videre

Anette Thierry og hendes familie har også sat andre spor, der nu lever videre i Skejby.

- Min bedstemor var meget glad for at bage og var i Risskov som køkkenpige, inden hun uddannede sig til konditor. For mange år siden tog jeg hendes opskrift på nøddespecier med på arbejde. Siden er den blevet lavet hvert år omkring juletid, fortæller hun.

- For nylig besøgte jeg Randers Sygehus, hvor jeg blev budt på en småkage, som jeg kunne genkende smagen af. Så min bedstemors opskrift er vokset ud i verdenen på den gode måde. Hun har været her som køkkenpige, og hun lever her stadig gennem sin gamle opskrift på nøddespecier. Og den er flyttet med til Skejby, fastslår hun stolthed i stemmen.
 

20181002_142812.jpg

Bente Grøn-Nielsen og Anette Thierry foran portnerboligen i Risskov. Foto: Jan Hallin 

 

En æra er forbi

Blusset under gryderne i det gamle centralkøkken i Risskov er nu endegyldigt slukkede. For Anette Thierry og hendes familie er det en særlig æra, der nu er slut. 

- Det har været noget helt særligt, at jeg kunne gå ned og røre ved de samme hegn, som er på nogle af de her billeder i fotoalbummet fra min mors barndom. At jeg kunne gå ned og kigge på de samme bygninger, som hun har ræset rundt i, siger Anette Thierry.

- Så at forlade Risskov har både været vemodigt, sorgmodig og trist. Jeg har elsket at køre ind på den her matrikel om morgenen. Ikke kun på grund af familiehistorien, men også fordi det var et fantastisk sted med smukke bygninger og alleen, fortæller hun.

- Men det nye bliver også spændende. Jeg ved godt, at det har været hårdt for nogle at skulle flytte, men jeg har en god ro i maven for at vi nok skal få en god fremtid i Skejby, siger hun.

 

Artiklen er publiceret 19. februar 2019

Se video


I videoen kan du opleve Bente Grøn-Nielsen og Anette Thierry fortælle om nogle af deres oplevelser på hospialet i Risskov.

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.