Som de første i Danmark har et behandlerteam fra Regionspsykiatrien i Silkeborg og Viborg, afprøvet afprøvet et nyt behandlingskoncept til patienter med PTSD.

23.01.2023

Det nye behandlingskoncept er baseret på forskning og kobler forskellige typer PTSD-behandling i et intenst forløb.

Psykolog Louise Due er initiativtager bag projektet og har sammen med en kollega, stået for gennemførelsen af behandlingen. Hun fortæller:

- I seks dage modtog patienterne hver dag tre timers traumefokuseret psykoterapi i form af EMDR og prolonged exposure (PE), en times fysisk træning og en times psykoedukation. Derudover skulle de lave eksponering derhjemme imellem behandlingsdagene, siger hun.

Revolutionerende resultater for patienterne

Louise Due har arbejdet med PTSD i 15 år. Hun fortæller, at det ikke er ualmindeligt, at patienter med PTSD er i behandling i et til to år. Men med det nye behandlingskoncept var tidsfaktoren i behandlingen en helt anden, hvilket også har et samfundsøkonomisk perspektiv.

- Efter to ugers intensiv behandling opfyldte 9 ud af 12 patienter ikke længere kriterierne for PTSD, målt ud fra deres værste traume. Det er et opsigtsvækkende resultat, siger hun.

Louise Due uddyber, at den nye behandling er et krævende forløb, og at det har været helt afgørende at informere patienterne grundigt om behandlingskonceptet på forhånd.

- Det var ekstremt vigtigt, at patienterne forstod, hvad de gik ind til og havde tillid til, at det ville hjælpe dem, siger hun.

Behandlingskonceptet bliver fremadrettet en fast del af behandlingstilbuddet til PTSD-patienter i Regionspsykiatrien i Silkeborg og Viborg.