Naturen har en kæmpe effekt på vores mentale sundhed. Sengeafsnit 3 for Affektive Lidelser i Gødstrup gør derfor meget for at byde naturen ind.

19.04.2023

Sol og vind styrker krop og sind. Ja, naturen har en kæmpe stor effekt på vores mentale sundhed.

Nogle gange er det dog ikke muligt at bevæge sig udenfor, når du er indlagt på et sengeafsnit – f.eks. hvis du er for dårlig, eller det står ned i lårtykke stråler.

Her har ergoterapeut Louise Graversgaard Karlsen dog flere løsninger, som de gør brug af på Sengeafsnit 3 for Affektive Lidelser i Regionspsykiatrien Gødstrup.

Hvis patienterne kan komme ud i naturen, foretrækker vi altid det. Men nogle gange er det bare ikke muligt. Hvis ikke vi kan få dem ud, må vi invitere naturen ind.

Louise Graversgaard Karlsen, ergoterapeut

Louise arbejder til dagligt i miljøterapien. Her gør de meget ud af at invitere naturen med inden for på sengeafsnittet.

På Sengeafsnit 3 har de f.eks. en gårdhave med krydderurter. Men de har også lavet en væg med billeder af de forskellige urter.

- Patienterne bruger meget tid foran væggen. Det er en aktivitet for dem. Når de så kan komme ud i haven, gælder det om at finde urterne derude. Det træner på den måde deres hukommelse: Hvad var det, jeg så på væggen? Og deres opmærksomhed: Hvad er det, jeg skal ud at finde i haven?, fortæller Louise.

At finde krydderurter – både på væggen og i naturen - kan også give et tiltrængt afbræk fra tankemylder, bringe patienterne tættere sammen og gøre det nemmere for personalet at bygge relationer med patienterne.

De har også andre aktiviteter, hvor naturen gør gavn – f.eks. aromaterapi. Her er det forskellige dufte fra naturen, som f.eks. kan øge velvære og lindre stress.

Vi bruger beroligende og opkvikkende dufte, alt efter hvad der er behov for. Det kan være dufte som jasmin, lavendel, citron og pebermynte. Vi putter f.eks. duftene i patienternes fodbad eller på klude, som vi lægger ved deres hovedpuder.

Louise Graversgaard Karlsen, ergoterapeut

I Regionspsykiatrien Gødstrup har de også et fælles sanserum med projektor. Her kan patienterne blive opslugt af naturbilleder, fuglefløjt og afdæmpet musik. Ofte tager medarbejderne patienter med derned – både individuelt og i grupper.

- Når jeg spørger patienterne: Hvad fik du ud af det her? Hvad kan du bruge det til derhjemme? Så er det ofte svært for patienten at svare prompte. De har jo ikke noget sanserum derhjemme. Men de har ofte adgang til en park eller en have, hvor de kan opleve det samme. Jeg gør meget ud af at fortælle dem, at naturen er et kravfrit miljø og et godt sted at restituere. Vi kan lade vores batterier op her, fortæller Louise og afslutter:

- Nogle af vores patienter slapper af i naturen. Andre gør ikke, fordi de simpelthen har glemt, hvordan de slapper af. Det er noget af det, som vi kan træne ved hjælp af at byde naturen ind. Vi sår nogle frø, som vores patienter kan bruge, når de vender hjem til dagligdagen. I livet efter udskrivelse.

Det er ikke kun Louise, der tænker naturen ind. Alle de andre kollegaer på sengeafsnittet er også rigtig gode til at tænke ud af boksen, så de får skabt et godt miljø for patienterne.