Forskningsresuméer 2020

 

Gode erfaringer med gruppeterapi til unge med funktionelle lidelser

Et pilotstudie med gruppeterapi til unge med funktionelle lidelser med symptomer fra flere organer viser positive resultater.

 

Forebyggelse af helbredsangst kan nedbringe sundhedsudgifter

Unge med helbredsangst bruger ofte sundhedsvæsenet unødvendigt. Men med den rette forebyggelse og behandling af lidelsen hos børn og unge, kan man nedbringe sundhedsudgifterne samtidig med, at man hjælper dem til at få det bedre.

 

Dansk udgave af ”The Pain Catastrophizing scale for parents”

Gennem et nyt studie er det lykkes at lave en dansk oversættelse af spørgeskemaet ”The Pain Catastrophizing scale for parents” (PCS-P), der bruges til at vurdere de tanker og følelser, forældre kan have, når deres barn har smerter.

 

Særlige diæter har ingen effekt i behandlingen af ADHD

Et nyt studie, baseret på litteratursøgning, viser, at der ikke er generel evidens for kostintervention eller diæt i behandlingen af ADHD hos børn og unge.

 

Flere børn henvises og diagnosticeres med autisme

Et nyt studie viser, at hyppigheden af autisme spektrum forstyrrelse (autisme) har været stigende gennem de seneste årtier.

 

Ny artikel om børn og unge med funktionelle lidelser

En ny artikel giver overblik over den aktuelle forskning og anbefalinger relateret til diagnostiske koncepter, forklaringsmodeller, udredning og behandling af børn og unge med funktionelle lidelser.

 

ICD-11 giver bedre diagnostik af OCD

ICD-11 skal om få år erstatte ICD-10 som diagnosesystem i Danmark. Professor Per Hove Thomsen har som medlem af WHO's arbejdsgruppe vedr. OCD og beslægtede tilstande deltaget i udarbejdelsen af ICD-11-kriterier for OCD.

 

Markant stigning i antallet af funktionelle anfald blandt børn og unge i Danmark

Med studiet ”Incidence rates and characteristics of pediatric onset psychogenic nonepileptic seizures”, er det lykkedes at etablere verdens største kohorte af børn og unge med funktionelle anfald.

 

Mennesker med helbredsangst kan behandles effektivt over internettet

Randomiseret kontrolleret undersøgelse viser effekt af internetbaseret psykologisk behandling af helbredsangst.

 

Effektiv behandling af angst hos børn med autismespektrumforstyrrelse

Ny artikel af bl.a. Tina Røndrup Kilburn fra BUA forskning viser, at Cool Kids ASF er en effektiv behandling af angst hos børn med autismespektrumforstyrrelse (ASF).

 

Langvarige symptomer efter hjernerystelse kan behandles effektivt

Selv om langt de fleste kommer sig inden for 1-2 uger efter en hjernerystelse, lider omkring 10-15 % fortsat af svære symptomer 3 måneder efter hjernerystelsen og er i risiko for at udvikle kronisk lidelse.