Kunsten på Aarhus Universitetshospital Psykiatrien er ikke kun til pynt. Den skal også bidrage til at skabe veldesignede, trygge og positive omgivelser for patienter, personale og pårørende. Sammen med patienter, personale, arkitekter og kunstfaglig bistand fra IN SITU blev der valgt kunstprojekter, der er integreret i arkitekturen og miljøet.

Tal Rs lyserøde vente - og cafeområde

I vente- og cafeområdet kan du ikke undgå at bemærke Tal Rs "JEG HAR VÆRET INDLAGT PÅ DEN LYSERØDE", som værket hedder.

Værket består af vægmalerier, sofaer og siddemøbler og store reoler, hvor Tal R har udvalgt 200 værker fra Museum Ovartaci. Værker, der er malet af nuværende og tidligere patienter. På den måde får Tal R noget af det gamle hospital i Risskov med over i det nye. Om to år vil en ny kunstner udvælge nye værker i Museum Ovatacis samling, som skal udstilles i Tal Rs reolsystemer. Projektet er på den måde evigt foranderligt. JEG HAR VÆRET INDLAGT PÅ DEN LYSERØDE er Tal Rs største permanente kunstprojekt i det offentlige rum til dato.

Leg og træn med Randi & Katrine

I Børn- og ungepsykiatrien har kunstnerduoen Randi & Katrine lavet et udendørs aktivitetsrum, som de har kaldt "HAVEN".

HAVEN er for 0-13 årige. Her er der mulighed for at lege og træne blandt andet motorik i et åbent, ikke-institutionelt miljø. HAVEN møder børnene i øjenhøjde med forskellige visuelle og fysiske oplevelsesrum. Patienterne møder tre skulpturer: Bakkemanden, Vandtårnsmanden og Bålmanden, der er anderledes udformede lege-/aktivitetshuse. Haven rummer også mooncarbane, gynger, boldbane og et væld af forskellige planter, der blomster på forskellige tidspunkter.

Eva Kochs hav i retspsykiatrien

I Retspsykiatrien trækker kunsten tråde tilbage til Psykiatriens over 150 år lange fortid. I sit projekt "MIT HAV" har Eva Koch ladet sig inspirere af udsigten over Aarhus Bugt fra parken omkring det gamle hospital i Risskov.

I Retspsykiatriens indre gårdrum bliver patienter og personale mødt af et 22 meter langt videoværk med meditative billeder af de have, der omgiver Danmark og Grønland, samt lyden af hav. 

I Retspsykiatrien er patienterne psykisk syge kriminelle, der kan være indlagt i mange. Med MIT HAV vil Eva Koch bringe havet og naturen ind i Retspsykiatrien.
Eva Kochs værk vil ikke være tilgængeligt for offentligheden.

 

Kunst og indretning har kostet 7,5 millioner, hvoraf 2,2 millioner er betalt af fonde.
Foto: Jesper Voldgaard